Την υπόσχεση ότι η Federal Reserve θα λάβει σκληρά μέτρα για τον πληθωρισμό, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο μία κατά τα άλλα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ τη Δευτέρα.

Μιλώντας στην Εθνική Ένωση για τα Οικονομικά των Επιχειρήσεων (ΝΑΒΕ), μία εβδομάδα μετά την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων σε περισσότερα από τρία χρόνια, υπογράμμισε ότι  η αγορά εργασίας είναι πολύ ισχυρή και ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός

Και μάλιστα επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας: οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.

Ο Τζερόμ Πάουελ πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες από 25 μονάδες βάσης, εάν χρειαστεί.

«Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών», είπε. «Ειδικότερα, εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμο να κινηθούμε πιο επιθετικά αυξάνοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά περισσότερες από 25 μονάδες βάσης σε μια συνάντηση ή συναντήσεις, θα το κάνουμε. Και αν προσδιορίσουμε ότι πρέπει να πάμε σε μια πιο περιοριστική στάση, θα το κάνουμε επίσης».

Ο Πάουελ επανέλαβε ότι πολλές από τις πληθωριστικές πιέσεις προέρχονται από παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, ιδίως η κλιμακούμενη ζήτηση για αγαθά έναντι υπηρεσιών που η προσφορά δεν μπορούσε να καλύψει. Παραδέχθηκε ότι τα στελέχη της Fed και πολλοί οικονομολόγοι «υποτίμησαν ευρέως» πόσο καιρό θα διαρκέσουν αυτές οι πιέσεις.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης αναφέρθηκε επίσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία , λέγοντας ότι αυξάνει τις πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και τον πληθωρισμό.

«Σε κανονικές εποχές, όταν η απασχόληση και ο πληθωρισμός είναι κοντά στους στόχους μας, η νομισματική πολιτική θα εξετάσει μια σύντομη έκρηξη πληθωρισμού που σχετίζεται με κλυδωνισμούς στις τιμές των εμπορευμάτων», είπε. «Ωστόσο, αυξάνεται ο κίνδυνος ότι μια παρατεταμένη περίοδος υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσε να ωθήσει τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες δυσάρεστα υψηλότερα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη να κινηθεί γρήγορα η Επιτροπή όπως έχω περιγράψει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή