Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα, παραιτήθηκε τη Δευτέρα μετά την πολύμηνη διαμάχη με τον Σαλί Μπερίσα. Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας αμφισβητούσε επί μήνες τον Μπάσα, μετά την αποπομπή του από το κόμμα, που ήρθε αφότου η Ουάσινγκτον του απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ για υποθέσεις διαφθοράς. Ο Μπερίσα έχει αρνηθεί όσα του καταλογίζονται.

«Επωφελείται ο Ράμα»

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Μπάσα τόνισε πως οι ψηφοφόροι του κόμματος κουράστηκαν από τις εσωκομματικές έριδες και τα δυσφημιστικά σχόλια, συμπληρώνοντας ότι από αυτήν την κατάσταση «πλήττονται το Δημοκρατικό Κόμμα και η Αλβανία και μόνο το περιβάλλον του (πρωθυπουργού) Έντι Ράμα επωφελείται».

Χωρίστηκε στα δύο

Στις αρχές Ιανουαρίου ο Μπερίσα και οπαδοί του εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος, ενώ αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους οργισμένους διαδηλωτές. Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε χωριστεί στα δύο, σε όσους υποστήριζαν τον Μπάσα και σε όσους υποστήριζαν τον Μπερίσα.

Ο Μπάσα δεν κατάφερε να κερδίσει εκλογική αναμέτρηση στα εννέα χρόνια που ήταν επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα ανέφερε πως η απόφαση του Μπάσα να παραιτηθεί ήταν σεβαστή, σημειώνοντας πως «βάζει το κόμμα και τη χώρα του πάνω από τις προσωπικές του φιλοδοξίες». Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι θα διακόψει τις σχέσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας εάν ο Μπερίσα εκλεγεί αρχηγός του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής