Το πρώτο προς ολοκλήρωση έργο στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που ανοίγει το δρόμο για την απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο αναμένεται να παρουσιάσουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σήμερα το μεσημέρι.

Ο λόγος για τον διασυνδετήριο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB μήκους περίπου 182 χλμ. με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή και κατάληξης τη Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας. Θα συνδεθεί με τον αγωγό TAP (στην ακριτική περιοχή της χώρας μας), ο οποίος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και καταλήγει στην Ιταλία. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία περιορίζοντας την εξάρτηση της από τη Ρωσία. Ο IGB θα συνδεθεί και με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Σήμερα, όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό, στις 12.45 ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα θα επιθεωρήσουν τις εργασίες κατασκευής του αγωγού στο εργοτάξιο της κατασκευάστριας εταιρείας AVAX στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Αθήνα και Σόφια με τη σημερινή επίσκεψη Πέτκοφ και Σκρέκα προχωρούν σε μία ιδιαίτερη συμβολική κίνηση μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών να περιορίσουν τις εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά 2/3 έως το τέλος του χρόνου να αναδείξουν τη σημασία του συγκεκριμένου αγωγού.

Χρόνος λειτουργίας

Ο IGB βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής του και συγκεκριμένα θα έχει παραδοθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Η εμπορική λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει εντός των πρώτων εβδομάδων του καλοκαιριού, εφόσον ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες πιστοποίησης για τον διαχειριστή του αγωγού.

Ο IGB υπενθυμίζεται ότι ανήκει εξ ημισείας στην ελληνοιταλική εταιρεία IGI Poseidon (ΔΕΠΑ και Edison) και στη βουλγαρική BEH. Η κοινή τους εταιρεία που θα διαχειρίζεται τον αγωγό είναι η ICGB AD. Το έργο ξεκίνησε το 2019. Σειρά προβλημάτων που ανέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας καθυστέρησαν την ολοκλήρωσή του.

Η σημασία του αγωγού

Ο αγωγός IGB είναι ένας από τους ενεργειακούς διαδρόμους που έρχεται να προσφέρει φυσικό αέριο από διαφορετική πηγή στη Βουλγαρία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής μέχρι και την Ουκρανία. Μελλοντικά πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και για τον εφοδιασμό και με αέριο από το FSRU Αλεξανδρούπολης. Απώτερος στόχος είναι ο IGB να αποτελέσει τον πρώτο κρίκο μίας αλυσίδας… διασυνδετήριων αγωγών που θα μεταφέρουν αέριο στη Ρουμανία ακόμα και μέχρι την Ουκρανία.

Η χωρητικότητα του είναι 3 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με δυνατότητα αύξησης του στα 5 δις. κυβικά μέτρα. Οι Βούλγαροι με την υλοποίηση και τη θέση σε εμπορική λειτουργία του αγωγού (τέλος καλοκαιριού με αρχές Φθινοπώρου) αναμένεται να αποκτήσουν άλλη μία εναλλακτική πηγή αερίου καθώς σήμερα είναι απόλυτα εξαρτημένοι από το ρωσικής προέλευσης καύσιμο.

Η χώρα μας με τη λειτουργία του IGB εδραιώνει περισσότερο τη θέση της ως χώρα – κόμβος μεταφοράς ενέργειας από εναλλακτικούς προμηθευτές προς τις αγορές της Ε.Ε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια