Σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα, η οποία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, η ρωσική κεντρική τράπεζα  συνεδριάζει την Παρασκευή, και σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters , αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 20%.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο από 9,5% στο 20% σε μία επιθετική κίνηση, καθώς το ρούβλι κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλά και οι άνθρωποι έσπευσαν να αποσύρουν χρήματα από τις τράπεζες.

Δεκαέξι από τους 17 αναλυτές και οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι η Ρωσία θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 20%, πάνω από το επίπεδο του 17% που ήταν το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία. Ένας ειδικός είπε ότι αναμένει περαιτέρω αύξηση στο 25%.

Γεωπολιτική αβεβαιότητα

«Το επίπεδο της γεωπολιτικής αβεβαιότητας παραμένει πολύ υψηλό για μια αποφασιστική δράση», δήλωσε η Σόφια Ντόνετς, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital, η οποία εργαζόταν στο παρελθόν στο τμήμα νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Δεν υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια τώρα, καθώς τα χρήματα που ρέουν σε ξένα νομίσματα έχουν μπλοκαριστεί από άλλους περιορισμούς, ενώ είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μειώσεις επιτοκίων που θα ήταν απαραίτητες για να περιοριστεί το βάθος της οικονομικής ύφεσης, είπε η Ντόνετς.

Οι καταθέσεις σε ρούβλι

Η έκτακτη αύξηση επιτοκίων έκανε πιο ελκυστικές τις καταθέσεις σε ρούβλι, με τις τράπεζες να προσφέρουν ετήσιο επιτόκιο 20% για την αποταμίευση σε ρούβλι.

Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη γεωπολιτικά ζητήματα, το επίπεδο των επιτοκίων στη Ρωσία διαμορφώνεται από τον πληθωρισμό και την ανάγκη να σβήσει ο πανικός στην αγορά συναλλάγματος, δήλωσε ο Κονσταντίν Σβιάτνι, επικεφαλής χαρτοφυλακίου στη χρηματιστηριακή Aton Management.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 20% και η οικονομία της θα μπορούσε να πέσει έως και 8% φέτος, έδειξε ανεξάρτητη έρευνα αναλυτών που ζήτησε η κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Οι νομισματικές κρίσεις του παρελθόντος

Οι Ρώσοι δεν είναι ξένοι στις νομισματικές κρίσεις, αφού είδαν τον υπερπληθωρισμό να καταστρέφει τις αποταμιεύσεις τους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πριν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλθει στην εξουσία.

Η Τράπεζα της Ρωσίας στοχεύει σε πληθωρισμό 4% και είχε σταδιακά αυξήσει τα επιτόκια από το 2020 για να περιορίσει την άνοδο των τιμών καταναλωτή, η οποία «ψαλιδίζει» το βιοτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή