Την πρόθεση των ΗΠΑ αλλά και των Ευρωπαίων συμμάχων να κλιμακώσουν περαιτέρω τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέσα στην εβδομάδα άφησε να εννοηθεί ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

«(Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν) θα συνεργαστεί με τους συμμάχους μας στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στην σκλήρυνση των μέχρι τώρα κυρώσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφυγή (στις κυρώσεις) και να επιβεβαιωθεί η δυναμική εφαρμογή τους» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλιβαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, o σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο αποκάλυψε πως ο πλανητάρχης θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ευρώπη, η οποία ξεκινά στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Ο κύριος Μπάιντεν θα παραστεί στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην έκτακτη σύνοδο των κρατών μελών του G7, όπως και στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που διοργανώνονται στις Βρυξέλλες.

«Ο πόλεμος αυτός δεν θα τελειώσει εύκολα ή γρήγορα» προέβλεψε ο κ. Σάλιβαν, προσθέτοντας πως το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη έχει σαν στόχο να διασφαλίσει πως ΗΠΑ και Ευρώπη θα συνεχίσουν να έχουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην Ρωσία και την εισβολή στην Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτό «θα σταλεί (προς τη Μόσχα) ένα ισχυρό μήνυμα πως είμαστε προετοιμασμένοι και δεσμευμένοι σε αυτό, για όσο διάστημα χρειαστεί».

Κατά τον Αμερικανό σύμβουλο, η ρωσική εισβολή κατάφερε να φέρει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη πολύ πιο κοντά, αντί να τις χωρίσει. Έτσι από κοινού δρομολόγησαν μια «τεράστια οικονομική πίεση» προς την Ρωσία, η οποία ωστόσο θα πρέπει να διατηρηθεί και να κλιμακωθεί, κάτι που έχει να κάνει και με την αποτελεσματική εφαρμογή της.

Η ατζέντα Μπάιντεν 

Στην ατζέντα των επαφών Μπάιντεν θα βρεθεί η στάση του ΝΑΤΟ και η αναμόρφωση της στρατηγικής της Συμμαχίας υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, με τους Ευρωπαίους εταίρους θα τεθεί το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής και η μείωση της εξάρτηση της από τις ρωσικές εισαγωγές.

Εξάλλου, ο κύριος Μπάιντεν θα ταξιδέψει επίσης στην Πολωνία προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα του ΝΑΤΟ στη χώρα και γενικά στο τόξο των κρατών της ανατολικής Ευρώπης, δίδοντας έμφαση παράλληλα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκύψει. Κι αυτό με δεδομένο πως η Πολωνία έχει προσελκύσει μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία.

Όσον αφορά στην πορεία του πολέμου που έχει μπει στην τέταρτη εβδομάδα του, ο κύριος Σάλιβαν προέβλεψε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να καταφέρει να πατάξει πλήρως την Ουκρανία. «Ακόμη και αν η Ρωσία καταφέρει να κατακτήσει περισσότερο έδαφος μέσα από τις κτηνώδεις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εφαρμόζει, δεν θα καταφέρει να κατακτήσει όλη τη χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος – Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης
Επικαιρότητα |

«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος - Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης

Το προεκλογικό όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ακρίβεια των πολυεθνικών είναι θέμα σημερινής ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας