Έχει περάσει ένας μήνας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ρωσική επίθεση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, αν όχι έχει κλιμακωθεί, με χτυπήματα και κατά αμάχων, παρόλ’ αυτά η Μόσχα συνεχίζει να καταβάλει κανονικά προς το Κίεβο τις αμοιβές που οφείλει στην Ουκρανία για την διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφος της.

Αυτό ισχυρίζεται δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο μάλιστα επισημαίνει πως και οι ημερήσιες ροές από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί σημαντικά έως και κατά 50% σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα του Ιανουαρίου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η ροή από τους ουκρανικούς αγωγούς έχουν έως και διπλασιαστεί, καθώς η ζήτηση από τη δυτική Ευρώπη παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη.

Σύμφωνα με τον CEO της ουκρανικής NJSC Naftogaz Ukrainy, Γούρι Βιτρένκο, οι εξαγωγές από τη Ρωσία είναι ουσιαστικά πιο φτηνές για την Ευρώπη από την αγορά φυσικού αερίου από την αγορά spot (λόγω του ράλι των τιμών) με αποτέλεσμα η ροή να συνεχίζεται αδιάλειπτα και η Μόσχα να συνεχίζει να καταβάλει κανονικά στην Ουκρανία την αμοιβή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσα από το έδαφος της και μάλιστα σε «σκληρό νόμισμα». Η NJSC Naftogaz Ukrainy είναι η μεγαλύτερη ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η κατάσταση αυτή προφανώς φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Ευρώπη, που το διάστημα αυτό καλείται και πάλι να συζητήσει πιθανό εμπάργκο τουλάχιστον στην πετρελαϊκή ροή από τη Ρωσία. Οι κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί έχουν σαν στόχο να στερήσουν από το Κρεμλίνο και το περιβάλλον του Πούτιν πολύτιμα κεφάλαια. Όμως, η Μόσχα συνεχίζει να κρατά ανοιχτές τις στρόφιγγες και να τηρεί συνάμα και τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Ουκρανία, την ώρα που την βομβαρδίζει!

Υπολογίζεται ότι η Gazprom καταβάλλει στην Ουκρανία περίπου 2 δισ. δολάρια ετησίως, για την μεταφορά του φυσικού αερίου από το έδαφος της.

Η κρατική Gazprom έχει επιβεβαιώσει πως έχει δεχτεί εσχάτως πολύ μεγαλύτερο όγκο παραγγελιών από τους Ευρωπαίους πελάτες της, ενισχύοντας τις ροές των αγωγών προς τη Δύση.

Η JPMorgan Chase σε έκθεση της προ ημέρων επεσήμανε πως η αύξηση που παρατηρείται στις εισαγωγές της Ευρώπης, κατά το δύσκολο αυτό διάστημα, αντανακλά ξεκάθαρα την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων για τα ευρωπαϊκά κράτη.

Το Κίεβο έχει ζητήσει από την Ευρώπη και τους συμμάχους να σταματήσουν να καταβάλουν στη Ρωσία τα χρήματα που οφείλουν από τις ενεργειακές εισαγωγές και να τα βάζουν σε κλειστό, δεσμευμένο λογαριασμό, έως ότου τερματιστεί η ρωσική εισβολή. Αυτό, εφόσον εφαρμοζόταν, θα ενίσχυε την πίεση προς την Μόσχα, όμως θα εμπεριείχε τον κίνδυνο η Ρωσία να αποφασίσει να κλείσει τις στρόφιγγες σε όσους δεν την πληρώνουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή