Χαμηλές πτήσεις στην κατανάλωση, υπεραυξημένες λειτουργικές δαπάνες, αβεβαιότητα και επικείμενες (νέες) ανατιμήσεις περιλαμβάνει το «τραπέζι» στον ευρύτερο τομέα φιλοξενίας και εστίασης (HORECA), με τους επαγγελματίες τους εργαζόμενους να συγκροτούν Συμμαχία για την προώθηση των κοινών αιτημάτων τους.

Άδεια τραπέζια και ανατιμήσεις

Ένας στους δύο επιχειρηματίες της εστίασης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αυξήσεις ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς αποκαλύπτοντας τα στοιχεία της νέας εξαμηνιαίας έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο β’ εξάμηνο του 2021 το κόστος ενέργειας διπλασιάστηκε και το κόστος των α’ υλών αυξήθηκε 44%», ανέφερε. Το προηγούμενο διάστημα στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιχειρηματίες της εστίασης συγκράτησαν τις τιμές επεσήμανε ο κ. Καββαθάς καθώς «σε άδεια τραπέζια δεν μπορείς να προχωρήσεις σε αυξήσεις», ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ ανέφερε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ότι από την αρχή του έτους η μείωση κυμαίνεται σε ποσοστό 40-50%, ενώ τις καθημερινές τα έσοδα των καταστημάτων υποχωρούν μέχρι και 80%. Συμπλήρωσε πως ο τζίρος που χάνεται δεν μπορεί να αναπληρωθεί, τονίζοντας ότι πλέον τίθεται ευθέως ζήτημα επιβίωσης των επιχειρήσεων.

Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές στα ξενοδοχεία

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από την πλευρά του τουρισμού αν και ακόμη «τίποτα δεν χάθηκε», όπως είπε στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Αυτή τη στιγμή οι προκρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν μειωθεί το ένα δέκατο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με εξαίρεση τους Βρετανούς οι οποίοι φαίνεται ότι δεν φοβούνται τίποτα ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ανατιμήσεις επίκειται και στην περίπτωση των ξενοδοχείων ειδικά στις μεμονωμένες κρατήσεις, καθώς οι τιμές για τις οργανωμένες κρατήσεις από πέρυσι δεν έχουν τροποποιηθεί.

Ο κ. Τάσιος μάλιστα είπε ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να συγκρατηθούν σε μονοψήφιο ποσοστό έστω και υψηλό διότι ο ελληνικός τουρισμός θα κινδυνεύσει να χάσει απ’ την ανάκαμψη της τουρκικής αγοράς. Για του χρόνου δε εκτίμησε ότι στα οργανωμένα συμβόλαια μεθοδεύεται μία μέση αύξηση κατά 5 με 6%.

Το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου

Οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας (HORECA) αποτελούν τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την ανάλυση και τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021 – που βασίζονται στα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών – αυτοί συνεισφέρουν συλλογικά Προστιθέμενη Αξία 9,8 δισ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερο από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε 1,181 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Κατά την πολυετή οικονομική κρίση, ο τομέας HORECA στήριξε αποφασιστικά την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Ωστόσο, σήμερα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρους κλυδωνισμούς εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του μακροχρόνιου lockdown και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Ποιοι συμμετέχουν στη Συμμαχία

Στη Συμμαχία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, η Ένωση Bartenders Ελλάδος και ο θεσμός Athens Bar Show.

Τι προτείνουν

Με βασική επιδίωξη να προωθήσουν τον συστηματοποιημένο διάλογο σε εθνικό επίπεδο, οι σύμμαχοι φορείς προχώρησαν στη σύνταξη μιας Χάρτας Κοινών Θέσεων και Δεσμεύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ευρύτερου τομέα φιλοξενίας και εστίασης στην Ελλάδα.

Μέσω της Χάρτας, η Συμμαχία προτείνει:

1. Επαναφορά – μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% – όπως ίσχυε μέχρι το έτος 2015 – ή άλλως εναρμόνιση του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά, ο ΦΠΑ διαμονής στην Κύπρο ανέρχεται σε 9%, στην Πορτογαλία στο 6%, στην Ισπανία σε 10%, στην Ιταλία σε 10% και στην Τουρκία σε 8%.

2. Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος που προκαλείται κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας.

3. Προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών στον μέσο όρο της ΕΕ, προσεγγίζοντας αναλογικότερα τη σχέση της φορολόγησης με το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, καθώς και ως απάντηση α) στο κύμα ανατιμήσεων και β) στη φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο που ενισχύεται από την υψηλή φορολογία. Σήμερα, ο συντελεστής ΕΦΚ είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε. σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα.

4. Παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έναντι των επιπτώσεων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας π.χ. παράταση στην εξόφληση των επιστρεπτέων προκαταβολών για ένα εξάμηνο και επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τα καταστήματα εστίασης για το εξάμηνο 11-2021 έως 4-2022 με κλίμακα αναλόγως πτώσης τζίρου σε σχέση με το 2019-2020.

5. Άμεση έκδοση των προσκλήσεων για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και στοχεύουν στην προσαρμογή των επιχειρήσεών μας στις απαιτήσεις της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας (πρόγραμμα «Εξοικονομώ» κ.λπ.).

6. Εξυγίανση του ανταγωνισμού στη διαμονή. Υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πρόβλεψη υποχρεώσεων ανάλογων με αυτές που ισχύουν για τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα. Εντοπισμός των παράνομων καταλυμάτων και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023
Επιχειρήσεις |

ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023

Το κρίσιμο εμπορικό μέγεθος που αφορά στις ποσότητες/όγκους των προϊόντων που διακινήθηκαν, η χρήση 2023 σε σχέση με τη χρήση 2022 εμφανίζει οριακή πτώση 3,3% σε επίπεδο Εταιρείας & αύξηση 3,4% σε επίπεδο Ομίλου.