Αν και οι ελληνικές τράπεζες όπως εκτιμούν ευρέως οι αναλυτές, έχουν βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού τους, την κεφαλαιακή τους θέση και τις προοπτικές κερδοφορίας τους, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι χορηγήσεις δανείων και να βελτιωθεί η λειτουργική τους αποδοτικότητα, με τα κόκκινα δάνεια να υποχωρούν μάλιστα σε μονοψήφια επίπεδα εφέτος, εντούτοις, οι εξελίξεις στην Ουκρανία ενδεχομένως να καθυστερήσουν την υλοποίηση των σχεδίων χρηματοδότησής τους έως ότου οι συνθήκες στην αγορά ομαλοποιηθούν.

Παράλληλα, όπως εκτιμούν κορυφαίοι οικονομολόγοι, η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας από το 4%-5% που αναμενόταν για το 2022 στο 2,5%-3% απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται να επηρεάσει και την πορεία του κλάδου.

Η Wood & Company, εξετάζοντας τις επιπτώσεις από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτίμησε πως αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γίνει μια πλήρη αξιολόγηση, αναμένεται (ο πόλεμος) να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και ηπιότερη αύξηση του ΑΕΠ το 2022/23, υπονοώντας βραδύτερη αύξηση των δανείων και υψηλότερο κόστος κινδύνου.

Κορυφαίες επιλογές (top picks) από τον κλάδο είναι η Εθνική και η Alpha Bank για τις μετοχές των οποίων συστήνει «αγορά» με τιμές στόχους τα 4,3 ευρώ (από 4,1 ευρώ) και το 1,5 ευρώ (από 1,7 ευρώ) αντίστοιχα. «Αγορά» συστήνει πάντως και για τις μετοχές των Eurobank, με τιμή στόχο τα 1,3 ευρω (αμετάβλητη τιμή) και Πειραιώς με τιμή στόχο τα 1,80 ευρω (από 2 ευρω). Την ίδια στιγμή, η AXIA Ventures Group επανέλαβε τις συστάσεις «αγοράς» για τις μετοχές των Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 1,80 ευρώ, Eurobank με τιμή-στόχο το 1,50 ευρώ, Εθνικής με τιμής-στόχο τα 6 ευρώ και Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 2,15 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις