Απολύτως ελεγχόμενες θεωρούν οι τραπεζικές διοικήσεις τις επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, από την κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank, Φωκίων Καραβίας της Eurobank, Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας και Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας σε συνέδριο την Τρίτη, εκτίμησαν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν και εφέτος σε υψηλά επίπεδα.

Σημείωσαν δε πως οι όποιες απώλειες σε όρους ΑΕΠ θα αναπληρωθούν ταχέως. Μιλώντας για τον τραπεζικό κλάδο, έκαναν αναφορά στα πολύ καλά αποτελέσματα της περυσινής χρήσης, τονίζοντας ότι αποτελούν τη βάση για την επιστροφή σε υψηλή κερδοφορία.

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υποστήριξαν ότι ο μέσος δείκτης καθυστερήσεων θα υποχωρήσει κάτω από το 10% τους επόμενους μήνες, ενώ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι δεν θα επιδεινωθεί η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών από την τρέχουσα διαταραχή λόγω του Ουκρανικού.

Ως προς την πορεία της εγχώριας αγοράς, αναμένουν σημαντική ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, χωρίς να αποκλείουν ότι εφέτος θα πιάσει τα ιστορικά υψηλά νούμερα του 2019.

Επιπλέον, βλέπουν κλάδους που μέχρι πρόσφατα ήταν αδύναμοι, να αναπτύσσονται για πρώτη φορά δυναμικά. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισαν πολύ σημαντικούς τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα αρχίσουν να διοχετεύονται σύντομα στην οικονομία.

Οι τοποθετήσεις

Αναλυτικότερα, ο κ. Ψάλτης εκτίμησε ότι οι κραδασμοί στην οικονομία από την ενεργειακή κρίση θα απορροφηθούν, καθώς η εφετινή χρονιά αναμένεται πολύ καλή για τον τουρισμό, ενώ στήριξη στην αγορά θα προσφέρουν και οι καταθέσεις που σωρεύτηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Μιλώντας για τις τράπεζες, σημείωσε πως ο κλάδος εισήλθε στην τρέχουσα κρίση με πιο δυνατούς ισολογισμούς σε σύγκριση με δύο χρόνια νωρίτερα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο στο μέτωπο κόκκινων δανείων, που κατέστη δυνατή και με την κρατική αρωγή.

Σε σχέση με τον κίνδυνο επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών, εκτίμησε ότι είναι μάλλον περιορισμένος. Ως προς την Alpha Bank ανέφερε ότι θα έχει μειώσει το δείκτη καθυστερήσεων σε μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το σχεδιασμό της Alpha Bank στον τομέα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ψάλτης τόνισε πως «ο ρόλος μας είναι να χρηματοδοτούμε υγιείς επιχειρήσεις» και πρόσθεσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά μαζί με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα μοναδική ευκαιρία για την κάλυψη του επί χρόνια χρηματοδοτικού κενού στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας, λόγω της τρέχουσας κρίσης θα είναι διαχειρίσιμη.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν ευνοούν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια για αυτό το στόχο πρέπει να πολλαπλασιαστεί.

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, σημείωσε ότι μπορεί το πρώτο πιο σημαντικό στάδιο της διαδικασίας εξυγίανσης να έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται.

Σε αυτή τη φάση, κατά τον κ. Καραβία, οι τράπεζες στοχεύουν στην ταχεία αναδιάρθρωση των δανείων που είναι υπό προϋποθέσεις βιώσιμα.

Όπως είπε, αυτό γίνεται με καλούς ρυθμούς, εξηγώντας ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα παίξουν οι πλειστηριασμοί, ως βασικό μέρος της πτωχευτικής διαδικασίας, με εξαίρεση όσους αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά.

Το τρίτο στάδιο, σύμφωνα με τον CEO της Eurobank, για την πλήρη επίλυση του προβλήματος είναι τα δάνεια που πρασινίζουν να επιστρέψουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Εξάλλου, υποστήριξε πως λόγω της πίεσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από τον πληθωρισμό, οι τράπεζες παρακολουθούν στενά την εξυπηρέτηση των δανείων, ώστε να παρέμβουν άμεσα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, τόνισε πως οι τράπεζες έχουν τους πόρους για να στηρίξουν επενδυτικά σχέδια. «Θα βρεθούν τα επενδυτικά σχέδια; Τα μηνύματα είναι θετικά. Είμαστε εδώ ως τράπεζες να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αισιόδοξος για την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία εμφανίστηκε ο κ. Μυλωνάς, διαβλέποντας κάποια επιβράδυνση εφέτος, μετά τους υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης του 2021. Ωστόσο προέβλεψε ότι το 2023 και το 2024 θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, εκτίμησε ότι σε αυτή τη φάση «έχει μείνει η ουρά για την αντιμετώπιση του προβλήματος», προσθέτοντας ότι κανείς πλέον δεν αμφισβητεί την οριστική επίλυσή του, δεδομένης της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών.

Ως προς τον κίνδυνο δημιουργίας νέων επισφαλειών, υποστήριξε ότι «συνολικά δεν θα δούμε αύξηση των κόκκινων δανείων».

Τέλος, ο κ. Μεγάλου, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα και περισσότερο από την Ευρωζώνη. «Αν κάνουμε σωστά τα άλλα πράγματα, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους», σημείωσε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Για τα κόκκινα δάνεια, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς επεσήμανε ότι το 2021 ήταν πολύ σημαντική χρονιά, καθώς δόθηκε, όπως είπε στον κλάδο, η δυνατότητα με γρήγορες κινήσεις να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ξεκαθαρίσματα ισολογισμών στην Ευρώπη.

Σε σχέση με τις προοπτικές της τράπεζας, τόνισε ότι θα επιστρέψει σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εντός του 2022, προσθέτοντας ότι παρά την αβεβαιότητα λόγω της συγκυρίας, δεν υπάρξουν ενδείξεις για νέα κύμα επισφαλειών.

Τέλος, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της αγοράς, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έχουν γίνει και σύμβουλοι επιχειρήσεων, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία