Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, καθώς διακόπηκε η εξαγωγή αργού πετρελαίου από τη Ρωσία και το Καζακστάν μέσω του αγωγού CPC.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent ενισχύθηκαν κατά 6,35 δολάρια ή 5.5%, στα 121,80 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού U.S. West Texas Intermediate (WTI)  σημείωσαν άνοδο κατά 5,72 δολάρια, ή 5.2% στα 115  το βαρέλι.

Στην αγορά επιδρούν ακόμα οι επιπτώσεις των αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου διεθνώς. Η αγορά πετρελαίου υπήρξε ασταθής για αρκετές εβδομάδες, ακολούθησε μια έντονη πτώση την προηγούμενη εβδομάδα και η άνοδος των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης τις τελευταίες μέρες τροφοδοτείται από την αβεβαιότητα για την προσφορά μαύρου χρυσού.

Η Ρωσία προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω του Caspian Pipeline Consortium (CPC) έως και ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd), το 1% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, λόγω των κατεστραμμένων θέσεων ελλιμενισμού από τις καταιγίδες. Οι εξαγωγές  μέσω του CPC σταμάτησαν πλήρως σήμερα, Τετάρτη, ενώ οι επισκευές αναμένεται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον ενάμιση μήνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία στη συνάντηση του με τους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν διχασμένες στο εμπάργκο των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.  «Θα μάθετε στα τέλη Απριλίου ποια είναι η συνολική απώλεια ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε ο Μπεν Λούκοκ της Trafigura, στο FT Commodities Global Summit, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πιθανό το πετρέλαιο να φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι.

Τέλος, η πτώση των αποθεμάτων αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ενισχύει την ανησυχία για την προσφορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές