Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, με τους Ουκρανούς να ανασυντάσσονται και να προσπαθούν να τις αποκρούσουν.

Η κατάσταση στη Μαριούπολη θυμίζει κόλαση με την πόλη να έχει ισοπεδωθεί στην κυριολεξία από τους ρώσους εισβολείς. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν  χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα, όπως κατήγγειλε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τι γίνεται με τις διαπραγματεύσεις

Τις τελευταίες ώρες αν και φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν προχωρούν επί της ουσίας, ο Ζελένσκι ανέφερε σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, αλλά συμπλήρωσε ότι «βήμα-βήμα προχωράμε μπροστά».

Πάντως παρά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχεται η Ουκρανία, τα μηνύματα που έρχονται ότι η αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

«Δεν θα παραδοθούμε»

Στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ, δήλωσε  ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη του.

«Ως δήμαρχος του Κιέβου, σας υπόσχομαι ένα πράγμα, ποτέ οι Ρώσοι δεν θα μπουν στο Κίεβο», δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Κογκρέσο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, τη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που εκπροσωπεί τους τοπικούς αιρετούς και έχει την έδρα του στο Στρασβούργο.

«Οχυρώσαμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την πόλη μας και το μέλλον μας. Δεν θα γονατίσουμε», πρόσθεσε. «Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ».

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας (στη φωτογραφία από βίντεο στο Twitter, επάνω, πυρκαγιά σε βιομηχανία στο Χάρκοβο μετά από βομβαρδισμό).

Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».

Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη αυτή επί του παρόντος, πρόσθεσε.

Οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά, πρόσθεσε ο ουκρανός αξιωματικός.

Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά μόνο αν απειληθούμε

Πάντως την ώρα που φαίνεται πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε  αδιέξοδο όσο αφορά στις συνομιλίες, η Ρωσία ανέφερε χθες, πως θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειλείτο η ίδια η ύπαρξή της.

Αυτό διαβεβαίωσε  ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το ρωσικό Tass.

Ο Πεσκόφ είπε ότι ο βασικός στόχος του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη είναι να εκκαθαρίσει τις «εθνικιστικές μονάδες». Επέμεινε ότι όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδίου και ότι κανείς δεν πίστευε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο) στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο δυο μέρες…

Ζελένσκι: Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας «θα πληρώσουν»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε σήμερα ότι οι πιλότοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι δρουν στη χώρα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, θα «λογοδοτήσουν».

«Θα το πληρώσετε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», δήλωσε. «Σήμερα ή αύριο, δεν έχει και τόση σημασία. Το σημαντικό είναι πως είναι αναπόδραστο».

Αναφέρθηκε στον πιλότο ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη. «Αυτό θα συμβεί σε όποιον σκοτώνει τον λαό μας, τον ειρηνικό λαό μας στην ειρηνική χώρα μας», είπε.

Οι ρώσοι πιλότοι μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα των διαταγών που εκτελούν, συνέχισε. «Το να σκοτώνεις άμαχους είναι έγκλημα», επέμεινε.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας διατείνεται ότι οι δυνάμεις της έχουν καταρρίψει κάπου 100 ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά από την έναρξη της εισβολής, που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πριν από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους