
Από εφέτος και μόνιμα, οι πολίτες θα πληρώνουν 860 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ από ό,τι πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ολομέλεια της Βουλής, σε παρέμβασή του επί του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για τον νέο μειωμένο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος παρατήρησε ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν υπάρχει αναφορά ποσού 360 εκ ευρώ (νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ), ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ βρίσκεται μεσοσταθμικά στο 35%, είναι αποκλειστικά έργο της κυβέρνησης της ΝΔ και ότι υπερβαίνει την προεκλογική δέσμευση για μείωση 30%.
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ο βεβαιωμένος φόρος (εκτιμήσεις για το 2022) είναι 2,234 δισ. ευρώ, ενώ για το προηγούμενο έτος ήταν 2,587 δισ. ευρώ, “άρα ουσιαστικά, 354 εκ. ευρώ. Κι επειδή κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις με νομοτεχνικές βελτιώσεις, που καταθέτουμε, φτάνει σε 360 εκ. ευρώ, βεβαιωμένος φόρος”, είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Όσο για τη σχέση της μείωσης με το 2018, είπε ότι ήταν 3,093 δισ. ευρώ, και πάμε στα 2,234 δισ. ευρώ, δηλαδή, “860 εκ. λιγότερος φόρος στους πολίτες, σε σχέση με αυτό που επιβάλατε εσείς το 2018”, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Επισήμανε επίσης ότι, στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ εκτιμούμε ότι η μείωση δεν θα είναι 360 εκ. ευρώ αλλά, της τάξης των 240-250 εκ ευρώ. “Γιατί προβλέπουμε μικρότερη μείωση του εισπραχθέντος ΕΝΦΙΑ; Διότι, επειδή μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές, η εμπειρία δείχνει ότι αυξάνει η εισπραξιμότητα. Κάθε 1% αύξηση της εισπραξιμότητας, οδηγεί σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, της τάξης των 20 εκ ευρώ”, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.
Τέλος, στην ερώτηση του κ. Αλεξιάδη για τα αποθεματικά του κράτους, είπε ότι σήμερα είναι 38,6 δισ. ευρώ, και στο τέλος του έτους περίπου 34 δισ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Φορολογικές δηλώσεις: Ολοκληρώθηκε η αυτοματοποιημένη υποβολή τους – Αφορά 835.766 φυσικά
Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2024 συνεχίζεται απρόσκοπτα και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.802.134 δηλώσεις

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια