Ράλι κατέγραψαν την Πέμπτη οι αμερικανικές μετοχές, ανακτώντας κάποιες από τις απώλειές τους από την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η βουτιά των αιτήσεων ανεργίας σε χαμηλό 52 ετών και πλέον, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Καταλύτης στην ανοδική πορεία ήταν οι μετοχές που ωφελούνται περισσότερο από την ανάκαμψη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών τσιπ και υλικών.

O δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,43%, στις 4.520,18 μονάδες, ενώ τεχνολογικός Nasdaq Composite κέρδισε 1,94% στις 14.193,05 μονάδες. Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 34.703,46 μονάδες με άνοδο 1,00%,.

Οι μετοχές καταγράφουν έντονες διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα, εναλλάσσοντας τις ανοδικές με τις καθοδικές ημέρες. Παρόλα αυτά, οι τρεις βασικοί δείκτες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να κλείσουν την εβδομάδα οριακά υψηλότερα.

Η αγορά εργασίας

Η πτώση των αιτήσεων ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών έδωσε σε ορισμένους επενδυτές την πεποίθηση ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να συνεχίσει να αναπτύσσεται λόγω των αντίξοων ανέμων, όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και τα υψηλότερα επιτόκια. Οι αρχικές αιτήσεις για ανεργία την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν σε 187.000, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, ανέφερε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπογραμμίζουν ότι η δυναμική που καταγράφεται στην αμερικανική αγορά εργασίας μπορεί να αναγκάσει τη Federal Reserve να υιοθετήσει ακόμα από επιθετική πολιτική αυξάνοντας τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Μάιο. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να κινηθεί «ταχύτατα» για να αυξήσει τα επιτόκια και ενδεχομένως «πιο επιθετικά» για να αποτρέψει την παγίωση του υψηλού πληθωρισμού.

Η Fed αύξησε την περασμένη εβδομάδα το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, την πρώτη αύξηση σε περισσότερα από τρία χρόνια.

«Οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν απολύουν εργαζομένους επειδή γνωρίζουν τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για την κάλυψη ανοιχτών θέσεων», δήλωσε ο Ryan Sweet, ανώτερος οικονομολόγος στο Moody’s Analytics στο West Chester της Πενσιλβάνια.

Ο πόλεμος στη Ουκρανία

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και να σταθμίζουν τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve εν μέσω επίμονου πληθωρισμού.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συζητήσουν την αυξανόμενη πίεση στη Ρωσία, καθώς η Ουκρανία φαίνεται να ανακτά έδαφος στον πόλεμο.

Ο S&P 500 έπεσε σε περιοχή διόρθωσης στα τέλη Φεβρουαρίου , αλλά τώρα είναι περίπου 6% κάτω από τα υψηλά του. Ο Dow βρίσκεται επίσης περίπου στο 6% από το ενδοημερήσιο ρεκόρ του και ο Nasdaq Composite υποχωρεί λιγότερο από 13%.

Οι δείκτες έρχονται από ένα μεγάλο ράλι την περασμένη εβδομάδα, την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από το 2020 .

Απώλειες στην Ευρώπη

Πτωτικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις σημαντικές συναντήσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ηγετών της G7 στις Βρυξέλλες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 υποχώρησε ελαφρά κατά 0,04% στις 454 μονάδες. Ο κλάδος του λιανεμπορίου έκλεισε με απώλειες 1,4%, ενώ με κέρδη της τάξης του 1,4% έκλεισε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 0,07% στις 14.274 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,39% στις 6.556 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 διαφοροποιήθηκε και έκλεισε με κέρδη 0,09%  στις 7.467 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]