Με αύξηση πωλήσεων θα κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους για την Fourlis, πάνω και από το από το αντίστοιχο τρίμηνο του «κανονικού» 2019, με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Βασίλη Φουρλή να εκφράζει την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες.

Παρά το απρόβλεπτο περιβάλλον λόγω της άγνωστης διάρκειας του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, ο κ. Φουρλής εμφανίστηκε αισιόδοξος για το 2022, ενώ δήλωσε ενθουσιασμένος με το νέο εγχείρημα του ομίλου στον κλάδο προϊόντων υγείας και ευεξίας. Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες πριν η Fourlis ανακοίνωσε τη στρατηγική της συνεργασία με την βρετανική Holland & Barrett για την ανάπτυξη δικτύου 100-120 καταστημάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Πρόκειται για την τρίτη εμπορική δραστηριότητα του ομίλου Fourlis και θα προστεθεί σε αυτές της IKEA και των αθλητικών ειδών (Intersport και The Athlete’s Foot).

Οι Ρώσοι ολιγάρχες

Μάλιστα ο ενθουσιασμός του κ. Φουρλή δεν μετριάζεται ούτε και από το γεγονός ότι η Holland & Barrett ανήκει στον επενδυτικό όμιλο Letter One με βασικό μέτοχο τον 57χρονο Ρώσο ολιγάρχη Mikhail Fridman, ο οποίος συγκαταλέγεται στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ σε πρόσωπα πολύ κοντά στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως ανέφερε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο κ. Φουρλής, «πρόκειται για μία εταιρεία άνω των 100 ετών, απ’ τις παλαιότερες στη Βρετανία, που έχει αλλάξει ιδιοκτησία πολλές φορές». Ενώ επεσήμανε πως ισχύει ότι ο κ. Fridman είναι σήμερα ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, ωστόσο η εταιρεία όχι μόνο δεν καθυστερεί τις επενδύσεις της αλλά προχωρά ολοταχώς τα σχέδια της.
Ήδη μετά και από τη μεγάλη πίεση μέσω των social media, η Holland & Barrett έχει λάβει μέτρα για να αποστασιοποιηθεί από τους Ρώσους ολιγάρχες εντός της διοικητικής της ομάδας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης: Fourlis: Τι σχεδιάζει στον κλάδο των προϊόντων υγείας και ευεξίας

Η Letter One εξαγόρασε το 2017 την Holland & Barrett προς 1,77 δισ. στερλίνες απ’ το Carlyle Group.

Ο Fridman κατείχε από κοινού λίγο λιγότερο από το 50% της επενδυτικής εταιρείας Letter One μαζί με τον Ρώσο τραπεζίτη Petr Aven. Η μειοψηφική συμμετοχή τους στην εταιρεία έχει παγώσει, αναφέρει σε δήλωσή της η Holland & Barrett.

«Ως αποτέλεσμα δεν θα έχουν πλέον καμία εμπλοκή ή επιρροή στην επιχείρηση ή τις επενδύσεις της. Δεν θα λαμβάνουν μερίσματα, ούτε θα έχουν επικοινωνία, χρηματοδοτικούς και οικονομικούς πόρους απ’ αυτή, άμεσους και έμμεσους. Τα περιουσιακά τους στοιχεία στην εταιρεία έχουν παγώσει, δεν έχουν δικαιώματα μετόχων και, εφόσον οι κυρώσεις αρθούν, το ΔΣ δεν έχει την υποχρέωση να τους επιστρέψει τα εν λόγω δικαιώματα», ανέφερε το σχετικό ανακοινωθέν.

Διαβάστε επίσης: Fourlis: Στα 11,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2021

Λίγες μέρες μετά την αποχώρηση των Fridman και Aven  παραίτηση υπέβαλαν άλλοι τρεις Ρώσοι ολιγάρχες παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί σε λίστα με κυρώσεις. Μάλιστα ένας εξ αυτών, ο German Khan, είπε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου μεγάλωσε, είναι «σπαρακτική».

Ο Fridman, ο οποίος ήταν ο 11ος πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου με εκτιμώμενη περιουσία 11 δισεκατομμυρίων λιρών, είναι ιδιοκτήτης του Athlone House, μιας έπαυλης 65 εκατομμυρίων λιρών στο Highgate, στο βόρειο Λονδίνο.

Ο Aven, ο οποίος έχει περιουσία περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ιδιοκτήτης του Ingliston House, κοντά στο Virginia Water, ενώ διαθέτει μια συλλογή έργων τέχνης που περιλαμβάνει έργα των Larionov, Goncharova και Kandinsky, καθώς και γλυπτά των Louise Bourgeois, Henry Moore και Antony Gormley.

Πάντως ο όμιλος Fourlis ελάχιστη έως μηδαμινή σχέση έχει με τις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας. Συγκεκριμένα, από τη ρωσική αγορά προμηθεύεται προϊόντα που αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% των πωλήσεων και δεν είναι «μοναδικά» όπως ανέφερε ο κ. Φουρλής, ενώ δεν υπάρχει εμπορική σχέση με την αγορά της Ουκρανίας.

Ανατιμήσεις 5-6%

Στο μέτωπο του πληθωρισμού και της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, η διοίκηση της Fourlis εμφανίστηκε καθησυχαστική.

Όπως επεσήμανε o κ. Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, το κόστος της αύξησης στα commodities μοιράστηκε, καθώς η ΙΚΕΑ International απορρόφησε το 50%, με αποτέλεσμα στον καταναλωτή να φτάσουν όσο το δυνατόν μικρότερες ανατιμήσεις, κατά μέσο όρο 5-6%.

Όσον αφορά την κρίση στην αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με το διοικητικό επιτελείο του ομίλου Fourlis, το «αποτύπωμα» εκτιμάται περίπου στο 5% των πωλήσεων.

Σχετικά με το ενεργειακό κόστος, εφέτος θα είναι αυξημένο άνω του 60%. Όπως επισημάνθηκε, ενώ σε μία «κανονική» χρονιά φτάνει τα 6 – 6,5 εκατ. ευρώ, με βάση τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται πώς το 2022 θα φτάσει περίπου τα 10 εκατ. ευρώ.

Έσοδα 18 εκατ. ευρώ από ενοίκια

Η Trade Estates ως το τέλος του έτους θα έχει έσοδα 18 εκατ. ευρώ σε ενοίκια που θα εισπράξει από τα ακίνητα στα οποία έχει επενδύσει, επεσήμανε ο κ. Φουρλής. Μεταξύ αυτών είναι το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο της χώρας, το Florida 1 στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, μία επένδυση της τάξης των 36 εκατ. ευρώ και το retail park 15 στρεμμάτων που ανέπτυξε η Τen Brinke στην Πειραιώς, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει σε τρεις μήνες.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ομίλου, η Trade Estates ότι δεν θα αποτελέσει τον βραχίονα ακινήτων της δραστηριότητας της Fourlis αλλά θα εστιάσει σε logistics centers και big boxes με διεθνείς μισθωτές.

«Μέσα στο 2021 χτίστηκε η ομάδα διοίκησης και έγιναν σημαντικές εξαγορές και επενδύσεις. Η αξία του χαρτοφυλακίου της Trade Estates αυξήθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Φουρλής, ενώ επεσήμανε ότι ο Όμιλος θέλει να διατηρήσει ένα μερίδιο κάτω του 50% στην εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις