Εκπληξη προκαλεί η απόφαση του κινεζικού ομίλου Sinopec να αναστείλει τις συνομιλίες για μια μεγάλη πετροχημική επένδυση και μια επιχείρηση εμπορίας φυσικού αερίου στη Ρωσία, όπως αποκαλύπτουν πηγές στο Reuters.

Η κίνηση του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της Ασίας να πατήσει φρένο σε μια πιθανή επένδυση μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων υπογραμμίζει τους κινδύνους για τις επενδύσεις στη Ρωσία, ακόμη και για τον πιο σημαντικό διπλωματικό εταίρο της Ρωσίας, την Κίνα.

Προβληματισμός

Το Πεκίνο έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στις κυρώσεις, επιμένοντας ότι θα διατηρήσει κανονικές οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές με τη Ρωσία και αρνήθηκε να καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή.

Όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, στο παρασκήνιο η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική και καλεί τις κινεζικές εταιρείες να προχωρήσουν προσεκτικά με τις επενδύσεις στη Ρωσί,.

Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφέρουν ότι από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από έναν μήνα, οι τρεις κρατικοί ενεργειακοί κολοσσοί της Κίνας – Sinopec , China National Petroleum Corp και China National Offshore Oil Corp αξιολογούν τον αντίκτυπο των κυρώσεων στα πολλά δισεκατομμύρια τους.

«Οι εταιρείες θα ακολουθήσουν αυστηρά την εξωτερική πολιτική του Πεκίνου σε αυτή την κρίση», δήλωσε στέλεχος μιας κρατικής εταιρείας πετρελαίου. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τις εταιρείες να αναλάβουν πρωτοβουλίες όσον αφορά τις νέες επενδύσεις».

Επαφές στο Πεκίνο

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε αυτόν τον μήνα αξιωματούχους των τριών ενεργειακών εταιρειών για να επανεξετάσουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς τους με Ρώσους εταίρους και τις τοπικές επιχειρήσεις, ανέφεραν δύο πηγές με γνώση της συνάντησης. Ένας είπε ότι το υπουργείο τους προέτρεψε να μην κάνουν βιαστικές κινήσεις αγοράζοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει ομάδες εργασίας για ζητήματα που σχετίζονται με τη Ρωσία και εργάζονται σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για διακοπές των επιχειρήσεων σε περίπτωση δευτερογενών κυρώσεων.

Οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος. Η Sinopec και οι άλλες εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Το υπουργείο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Κίνα γνωρίζει ότι το οικονομικό της μέλλον είναι συνδεδεμένο με τη Δύση, αφού προειδοποίησε τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να μετανιώσει που τάχθηκε υπέρ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή