Το ΝΑΤΟ θα απαντήσει με υλικό τρόπο εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία, δήλωσε από τις Βρυξέλλες – όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

«Θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει (τα μαζικά όπλα)», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η φύση της απόκρισης εξαρτάται από τη φύση της χρήσης.»

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι θα υποστηρίξει την προσπάθεια αποβολής της Ρωσίας από την ομάδα οικονομιών της G-20.

Τι πέτυχε το ΝΑΤΟ

Ανέφερε ακόμα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν επιτύχει και τους τρεις μεγάλους στόχους τους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

«Πρώτον, να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια. Το δεύτερο ήταν να επιβληθεί το πιο σημαντικό καθεστώς οικονομικών κυρώσεων που υπήρξε ποτέ, προκειμένου να ακρωτηριαστεί η οικονομία του Πούτιν και να τιμωρηθεί έτσι για τις πράξεις του. Τρίτον, ήταν να οχυρώσουμε την ανατολική πλευρά των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ που ήταν προφανώς πολύ, πολύ ανήσυχοι και κάπως ανήσυχοι για το τι θα συνέβαινε», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν μίλησε μετά από έναν μαραθώνιο συναντήσεων κορυφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους εταίρους της G-7 και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Για την Κίνα

Ο πρόεδρος αρνήθηκε να πει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στοιχεία ότι η Κίνα βοήθησε τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις ή πούλησε αμερικανικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία κατά παράβαση των απαγορεύσεων εξαγωγών.

«Νομίζω ότι η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν. «Και έτσι ελπίζω να μην εμπλακεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα