Στην πρόσφατη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το θέμα των S-400, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Την προσεχή περίοδο λέμε ότι πρέπει να κάνουμε απευθείας συνομιλίες, όχι με μεσάζοντες. Ας κάνουμε τις συνομιλίες μας μέσω των ειδικών εκπροσώπων μας, ας συνεχίσουμε έτσι» είπε ο Τούρκος πρόεδρος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο στην επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, μετά την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σημείωσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνήλθαν σε μια εποχή που συντελούνταν σοβαρές αλλαγές στην αντίληψη της παγκόσμιας ασφάλειας, και σημείωσε ότι στη σύνοδο κορυφής δόθηκε η ευκαιρία να αξιολογηθούν διεξοδικά οι εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και οι επιπτώσεις του.

«Αυτή τη στιγμή, είναι προφανές ότι η εξαιρετική θέση της Τουρκίας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και ο κρίσιμος ρόλος της στην περιοχή έχουν γίνει καλύτερα κατανοητοί. Διαπίστωσα ότι τόσο οι σύμμαχοι μας όσο και ο κόσμος το έχουν συνειδητοποιήσει περισσότερο.[…] Όπως πάντα, η Τουρκία θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του ΝΑΤΟ μέσω αυτών των συνόδων κορυφής» τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ανέδειξε δύο ζητήματα: «Το πρώτο είναι ότι το ΝΑΤΟ, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και η βασική δομή της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Δεύτερον, ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για την εξασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας».

Και συνέχισε: «Η Τουρκία, η οποία έχει κάνει τις πιο ολοκληρωμένες συνεισφορές στο ΝΑΤΟ, ήταν μια χώρα που, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους, το έχει αποδείξει αυτό σε όλες τις πτυχές, στη γη, στη θάλασσα, στον αέρα και στις πολιτικές της δραστηριότητες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί με πνεύμα αλληλεγγύης στη συμμαχία, όσο μπορούμε. Μάλιστα, η Τουρκία δίνει το παράδειγμα από αυτή την άποψη».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως η Τουρκία έκανε μεγάλες προσπάθειες για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας ότι όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014, η Τουρκία είχε αντιταχθεί ανοιχτά και κατηγορηματικά σε αυτήν την εισβολή και τόνισε ότι εξέφραζε πάντα την αντίθεση του σε κάθε συνάντηση με τον Πούτιν.

Ο Ερντογάν είπε θα έχει επικοινωνία με τον Ζελένσκι σήμερα και ίσως με τον Πούτιν, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, ή στις αρχές της εβδομάδας.

Οι S-400

Αναφερόμενος στο θέμα των S400, ο Ερντογάν δήλωσε: «Όπως είπαμε αρχικά ότι αυτή η υπόθεση έχει κλείσει για εμάς, Τα S-400 είναι δική μας ιδιοκτησία».

Υπενθυμίζοντας ότι ο Διευθυντής Επικοινωνιών Fahrettin Altun έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε όσα έγραψε στη Wall Street Journal, ο Ερντογάν είπε: «Αυτή η απάντηση είναι υπεραρκετή γι’ αυτούς. Δεν χρειάζονται περισσότερα. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για τις εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία όχι μόνο αμερικανικές εταιρείες αλλά και πολλές μάρκες του κόσμου».

Ο Ερντογάν επανέλαβε, επίσης, ότι δεν είναι δυνατόν να παραμερίσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία. «Το εξήγησα εδώ και πολύ καιρό. Αγοράζουμε περίπου το μισό φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε από τη Ρωσία. Επιπλέον, κατασκευάζουμε το πυρηνικό μας εργοστάσιο μαζί με τη Ρωσία. Πρώτα απ’ όλα, δεν μπορώ να αφήσω τους ανθρώπους μου να παγώσουν το χειμώνα» σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία