Κοινές επιχειρήσεις Ελλάδας – Τουρκίας – Γαλλίας για εκκένωση αμάχων για όλους όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη προανήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως το σχέδιό του για την οργάνωση της εκκένωσης της Μαριούπολης συζητήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης και έγινε σε συνεργασία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η δική μας ομάδα συντονίζει» δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι αναζητά «περισσότερα μέρη για να συμμετάσχουν σε αυτή την επιχείρηση» η οποία θα πραγματοποιηθεί «τις επόμενες ημέρες». Μέχρι στιγμής, όπως είπε, σε αυτή θα συμμετάσχουν η Ελλάδα και η Τουρκία.

Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε πως «ελπίζει» σε συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τις «επόμενες ώρες», όπου θα συζητήσουν περαιτέρω σχέδια για την οργάνωση της απομάκρυνσης αμάχων.

Σημειώνεται πως η πόλη έχει δεχθεί το σφοδρό σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ, Πάβλο Κυριλένκο, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη και περίπου 65.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

Μιλώντας, εξίσου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε -χωρίς να δίνει λεπτομέρειες- πως «προσφέρθηκα σε συνεννόηση και με άλλες χώρες -με πρώτη την Γαλλία- να εξετάσουμε αν μπορούμε να οργανώσουμε μία ανθρωπιστική αποστολή για την Μαριούπολη η οποία δοκιμάζεται από μία πρωτοφανή ρωσική επίθεση, η οποία δυστυχώς δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των αμάχων».

Η πρωτοβουλία Δένδια

Σημειώνεται πως πρωτοβουλία για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους κατοίκους της πολιορκημένης Μαριούπολης ανέλαβε προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, με διπλωματική νότα του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την πρόθεσή του να μεταβεί ο ίδιος στη Μαριούπολη, επικεφαλής αποστολής που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της πόλης.

Μάλιστα, την ευγνωμοσύνη του προς τον Έλληνα υπουργό εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ίδιος είπε ότι ο κ. Δένδιας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει ανακοινώσει κάτι αντίστοιχο.

«Είμαι ευγνώμων στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, που ήταν ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος που αποφάσισε να στηρίξει τη δουλειά των ανθρωπιστικών διαδρόμων μας στη Μαριούπολη προκειμένου να σώσουμε τον λαό μας από την πόλη και να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία είναι πολύ κρίσιμη για οποιονδήποτε βρίσκεται εκεί» είπε ο Ζελένσκι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».