Από ρωσικές εταιρείες ή φίλα προσκείμενες προς τη Ρωσία χώρες θα χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι που προορίζονταν για την εκτόξευση ευρωπαϊκών δορυφόρων στο διάστημα.
Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι κατέστρεψε τη συνεργασία τους επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Roscosmos.
«Αδύνατη περαιτέρω συνεργασία»
Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της Roscosmos, δήλωσε μιλώντας σε κινεζικό τηλεοπτικό σταθμό ότι αυτό αφορά περίπου 10 πυραύλους.
«Αυτή τη στιγμή, αφού η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβαν μια εξωφρενική θέση σχετικά με τη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (της Ρωσίας) στην Ουκρανία και επέβαλαν κυρώσεις κατά της Roscosmos, θεωρούμε αδύνατη την περαιτέρω συνεργασία», είπε ο Ρογκόζιν.
Το «διαστημικό ρήγμα» είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και επλήγη από το κύμα διεθνών κυρώσεων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ανέστειλε τη συνεργασία με τη Roscosmos όσον αφορά την αποστολή ExoMars για την αναζήτηση σημείων ζωής στην επιφάνεια του Άρη.
Ο αντικαταστάτης
Τη Δευτέρα, η βρετανική δορυφορική επιχείρηση OneWeb δήλωσε ότι είχε συνάψει σύμβαση με τη SpaceX του Έλον Μασκ για να στείλει τους δορυφόρους της σε τροχιά, αφού ανέστειλε την εκτόξευση 36 δορυφόρων στις 4 Μαρτίου από το ρωσικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν λόγω απαιτήσεων της τελευταίας στιγμής που της επιβλήθηκαν από τη Μόσχα.
- Διαβάστε επίσης: Το Σογιούζ άφησε πίσω του τη διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας και έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Ο Ρογκόζιν είπε ότι η επανέναρξη της διαστημικής συνεργασίας με την Ευρώπη υπό κάποια μορφή θα ήταν δυνατή μόνο εάν η ευρωπαϊκή πλευρά σκεφτεί «τι κατέστρεψε με τα χέρια της» και έχει μια ειλικρινή συνομιλία με τη Μόσχα.
Ο ίδιος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας θα μπορούσαν να «καταστρέψουν» τη συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, από τον οποίο δύο Ρώσοι και ένας Αμερικανός πρόκειται να επιστρέψουν στη Γη στις 30 Μαρτίου.