Από ρωσικές εταιρείες ή φίλα προσκείμενες προς τη Ρωσία χώρες θα χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι που προορίζονταν για την εκτόξευση ευρωπαϊκών δορυφόρων στο διάστημα.

Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι κατέστρεψε τη συνεργασία τους επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Roscosmos.

«Αδύνατη περαιτέρω συνεργασία»

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της Roscosmos, δήλωσε μιλώντας σε κινεζικό τηλεοπτικό σταθμό ότι αυτό αφορά περίπου 10 πυραύλους.

«Αυτή τη στιγμή, αφού η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβαν μια εξωφρενική θέση σχετικά με τη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (της Ρωσίας) στην Ουκρανία και επέβαλαν κυρώσεις κατά της Roscosmos, θεωρούμε αδύνατη την περαιτέρω συνεργασία», είπε ο Ρογκόζιν.

Το «διαστημικό ρήγμα» είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και επλήγη από το κύμα διεθνών κυρώσεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ανέστειλε τη συνεργασία με τη Roscosmos όσον αφορά την αποστολή ExoMars για την αναζήτηση σημείων ζωής στην επιφάνεια του Άρη.

Ο αντικαταστάτης

Τη Δευτέρα, η βρετανική δορυφορική επιχείρηση OneWeb δήλωσε ότι είχε συνάψει σύμβαση με τη SpaceX του Έλον Μασκ για να στείλει τους δορυφόρους της σε τροχιά, αφού ανέστειλε την εκτόξευση 36 δορυφόρων στις 4 Μαρτίου από το ρωσικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν λόγω απαιτήσεων της τελευταίας στιγμής που της επιβλήθηκαν από τη Μόσχα.

Ο Ρογκόζιν είπε ότι η επανέναρξη της διαστημικής συνεργασίας με την Ευρώπη υπό κάποια μορφή θα ήταν δυνατή μόνο εάν η ευρωπαϊκή πλευρά σκεφτεί «τι κατέστρεψε με τα χέρια της» και έχει μια ειλικρινή συνομιλία με τη Μόσχα.

Ο ίδιος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας θα μπορούσαν να «καταστρέψουν» τη συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, από τον οποίο δύο Ρώσοι και ένας Αμερικανός πρόκειται να επιστρέψουν στη Γη στις 30 Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης