Τα έδωσαν όλα παρά τον κορωνοϊό. Πρώτα η υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Άνκε Ρέλινγκερ για το αξίωμα της πρωθυπουργού στο Ζάαρλαντ αναγκάστηκε να ακυρώσει όλα τα ραντεβού της πριν τρεις εβδομάδες επειδή κόλλησε. Αλλά χωρίς καθυστέρηση η ομάδα της την “πήγε” στο ραντεβού ως χαρτονένια φιγούρα σε φυσικό μέγεθος. Μετά κόλλησε και ο αντίπαλός της, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Χριστιανοδημοκράτης Τομπίας Χανς. Αλλά συνέχισε την προεκλογική εκστρατεία ψηφιακά με τη βοήθεια ενός ρομπότ, του Ρόμπι-Τόμπι, όπου ο Χανς μπορούσε να ρυθμίσει μόνος του τις ζωντανές συνδέσεις. Με αυτό το ρομπότ μετακινήθηκε σε πολλές πόλεις του κρατιδίου και μίλησε με τον κόσμο.

Υψηλό διακύβευμα 

Όλα αυτά, διότι σήμερα διακυβεύονταν πολλά. Επρόκειτο για τις πρώτες τοπικές εκλογές μετά τις ομοσπονδιακές του περασμένου Σεπτεμβρίου και θα μπορούσε η πολιτική αλλαγή να επαναληφθεί κι εδώ. Όπως και έγινε!

Οι Σοσιαλδημοκράτες ανακηρύχθηκαν οι μεγάλοι νικητές στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο λαμβάνοντας το 43% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll της Infratest, που μετέδωσε η Deutsche Welle. Οι Χριστιανοδημοκράτες που κρατούσαν τα ηνία του κρατιδίου εδώ και χρόνια συγκέντρωσαν το 27,5% των ψήφων.

Πρώην πρωταθλήτρια σφαιροβολίας η Ρέλινγκερ

Στο επίκεντρο της αναμέτρησης βρέθηκαν δύο υποψήφιοι: ο Τομπίας Χανς, 44 χρονών, επικεφαλής του CDU και νυν πρωθυπουργός και η προερχόμενη από το SPD Άνκε Ρέλινγκερ, 45 χρονών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Μέχρι τώρα οι δύο συγκυβερνούσαν σε ένα μεγάλο συνασπισμό. Τώρα όμως η Ρέλινγκερ, που οι δημοσκοπήσεις της έδιναν υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας, θέλει να γίνει η ίδια πρωθυπουργός. Πραγματικά με τη νίκη της θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του μικρού κρατιδίου από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Η Ρέλινγκερ πριν ακόμη από την πανδημία έδειξε ότι έχει το χάρισμα να είναι ανοικτή με τους ανθρώπους και να μιλά τη γλώσσα τους. “Είναι βοηθητικό για έναν επιτυχημένο προεκλογικό αγώνα να έχει κάνει κανείς πρωταθλητισμό” είπε πρόσφατα σε συνέντευξη και θύμισε τις παλιές αθλητικές της δόξες. Διότι υπήρξε πρωταθλήτρια στίβου στο Ζάαρλαντ στο αγώνισμα της σφαιροβολίας. Το ρεκόρ της των 16,03 μέτρων από το 1996 δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

Το Ζάαρλαντ, με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους, κυβερνάται από έναν μεγάλο συνασπισμό από το 2012. Αλλά οι εκλογές είχαν ευρύτερη σημασία. Θεωρούνταν επίσης το πρώτο μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση του τρικομματικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Η μετάβαση από μεγάλο συνασπισμό σε τρικομματικό συνασπισμό, χωρίς τους Χριστιανοδημοκράτες, θα μπορούσε να επαναληφθεί και στο κρατίδιο.

Το μήνυμα της κάλπης 

Εξάλλου, οι τοπικές εκλογές στο συγκεκριμένο κρατίδιο αποτελούν προοίμιο για άλλες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις πάντα σε τοπικό επίπεδο στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Και το ερώτημα είναι, εάν ο νέος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φρίντριχ Μερτς καταφέρει να δώσει νέα ώθηση στο κόμμα του. Κι αυτό με δεδομένο πως όλα τα μέλη του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών πήγαν στο Ζάαρλαντ για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Χανς.

Οι επόμενες εκλογές είναι στο Σλέσβιχ Χολστάιν, στις 8 Μαΐου, ενώ ακολουθεί στις 15 Μαΐου η κάλπη στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και τον Οκτώβριο οι εκλογές στην Κάτω Σαξονία.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης