Η Ρωσία επεξεργάζεται μεθόδους για την αποδοχή πληρωμών για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της σε ρούβλια και θα λάβει σύντομα αποφάσεις εάν οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν στο ρωσικό νόμισμα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Κρεμλίνο.

«Δεν πρόκειται να προμηθεύουμε αέριο δωρεάν, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύουν να εμπλακούν σε καμία «φιλανθρωπία» με Ευρωπαίους πελάτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει διορία μέχρι τις 31 Μαρτίου στη ρωσική κεντρική τράπεζα, και την Gazprom, η οποία αντιπροσωπεύει το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου, να υποβάλουν τις προτάσεις τους για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Την Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ συμβούλεψε τους Γερμανούς παρόχους ενέργειας να μην πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Welt.

Η Ιταλία θα συνεχίσει να πληρώνει τη Ρωσία για ενέργεια σε ευρώ, δήλωσε κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της ιταλικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

«Το μόνο μεγάλο ζήτημα στην Ευρώπη είναι το φυσικό αέριο και η Ρωσία μας ζητά να πληρώσουμε σε ρούβλια που δεν έχουμε και δεν είναι στη σύμβαση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού ομίλου Eni (ENI.MI) , Claudio Descalzi σε εκδήλωση του κλάδου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Πολωνική PGNiG, η οποία έχει συμβόλαιο με την Gazprom μέχρι το τέλος του έτους, έχει επίσης δηλώσει ότι δεν μπορεί απλώς να στραφεί στην πληρωμή σε ρούβλια.

Η ΕΕ στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και να τερματίσει τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων έως το 2027.

Την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα εργαστούν για την προμήθεια 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος.

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν περίπου 155 bcm πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή