Η Ρωσία δεν μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη με τους ενεργειακούς της πόρους και δεν θα της επιτραπεί να παρακάμψει τις κυρώσεις απαιτώντας ρούβλια για τις αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου της, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτή θα ήταν μια μονομερής απόφαση και μια ξεκάθαρη παραβίαση συμβάσεων», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν: «Θα ήταν μια προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις μας. Η εποχή που η ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μας εκβιάσει έχει τελειώσει», υπογράμμισε.

Αντιδράσεις από την Ευρώπη

Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να απαγορεύσει στις «εχθρικές χώρες» να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε δολάρια και ευρώ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ΕΕ.

Η Γερμανία και η Ιταλία δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή παραβιάζει τις συμβάσεις προμήθειας ενέργειας, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το νόμισμα που πρέπει να πληρώσουν οι γερμανικές εταιρείες για τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα καθορίζεται στα συμβόλαιά τους.

«Υπάρχουν σταθερές συμβάσεις παντού, με το νόμισμα στο οποίο θα πληρωθούν οι παραδόσεις να αποτελεί μέρος αυτών των συμβολαίων… στις περισσότερες περιπτώσεις λέει ευρώ ή δολάρια», είπε ο Σολτς κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Αυτό επανέλαβε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. «Αυτό είναι βασικά μια παραβίαση της σύμβασης, αυτό είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό», είπε.

Οι πληρωμές σε ρούβλια θα ενίσχυαν το ρωσικό νόμισμα που έχει πέσει κατακόρυφα από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Η ομιλία του Πούτιν αύξησε το ρούβλι κατά 9% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι πληρωμές με το ρούβλι θα ήταν δυνατές χωρίς να παραβιαστούν οι κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες δεν πλήττουν άμεσα τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά στοχεύουν τράπεζες που θα μπορούσαν να εμπλακούν σε συναλλαγές με ρούβλια.

Ο κύριος εξαγωγέας αερίου της Ρωσίας Gazprom έχει περισσότερες από 40 μακροπρόθεσμες συμφωνίες φυσικού αερίου με ευρωπαίους αντισυμβαλλομένους, με την Ευρώπη να πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ημερησίως στη Μόσχα για ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με την Gazprom, περίπου το 97% των πωλήσεών της φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες από τις 27 Ιανουαρίου διακανονιζόταν σε ευρώ ή σε δολάρια ΗΠΑ.

«Κανείς δεν θα πληρώσει σε ρούβλια», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα.

Οι απειλές Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας προθεσμία μίας εβδομάδας στις ρωσικές αρχές προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα σε ρούβλια.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση.

Έρχεται LNG από τις ΗΠΑ- Την Παρασκευή οι σχετικές ανακοινώσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνουν ένα σχέδιο για την προμήθεια της ΕΕ με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τα οποία επικαλούνται οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με το μπλοκ να αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά τα δύο τρίτα φέτος. Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα κατευθύνονται προς τον στόχο, που έθεσε η ΕΕ αυτόν τον μήνα, για αντικατάσταση 50 δισεκατομμυρίων cm φυσικού αερίου που προμηθεύεται επί του παρόντος από τη Ρωσία με εναλλακτικές προμήθειες. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, το 2021, οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 bcm.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ελπίζουν να ανακοινώσουν τη συμφωνία το πρωί της Παρασκευής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια