Η Huawei ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021 καταγράφοντας την πρώτη ετήσια μείωση εσόδων στην ιστορία της, καθώς οι συνεχιζόμενες αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν σοβαρά την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας.
Παρόλα αυτά, η εταιρεία κατόρθωσε να αυξήσει τα κέρδη της για τη χρονιά που πέρασε επικεντρώνοντας στην καλύτερη απόδοση των δραστηριοτήτων της.
Πιο αναλυτικά, για το 2021 η Huawei είχε έσοδα 636,8 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 99,9 δισ. δολάρια), δηλαδή μία μείωση της τάξης του 28,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Είναι η πρώτη μείωση εσόδων για την εταιρεία από το 2002.
Αντίθετα, η κερδοφορία ανέβηκε για το 2021 κατά 75,9% στα 113,7 δισεκατομμύρια γουάν, κυρίως λόγω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.
Οι δαπάνες για ‘Ερευνα & Ανάπτυξη (R&D) ανήλθαν στα 22,2 δισ. δολ. (142,7 δισ. γουάν) το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 22.4% των συνολικών εσόδων της, με τις συνολικές δαπάνες της για R&D τα τελευταία 10 χρόνια να ανέρχονται σε περισσότερα από 132,5 δισ. δολ. (845 δισ. γουάν).
«Παρά τη μείωση των εσόδων μας για το 2021, η ικανότητά μας να δημιουργούμε κέρδη και ρευστότητα αυξάνεται και είμαστε πλέον περισσότερο ικανοί να αντιμετωπίσουμε την όποια αβεβαιότητα», αναφέρει σε δήλωσή του η οικονομική διευθύντρια της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου.
Σημειώνεται ότι η συνέντευξη Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ήταν και η πρώτη μεγάλη, δημόσια εκδήλωση που συμμετείχε η Μενγκ μετά την επιστροφή της στην Κίνα από τον Καναδά και την τριετή δικαστική μάχη για την πιθανή έκδοσή της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη συνέντευξη Τύπου, η ίδια παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις, «οι προκλήσεις σε θέματα εφοδιασμού» και η επιβράδυνση της ζήτησης για τεχνολογίες 5G στην Κίνα αποτελούν τους βασικούς λόγους πτώσης των εσόδων.
Επί προεδρίας Τραμπ η Huawei εντάχθηκε στη «μαύρη λίστα» των εμπορικών συναλλαγών (Entity List) κάτι που σημαίνει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πλέον εμπορικές σχέσεις μαζί της. Έκτοτε δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα αλλά και λογισμικό προερχόμενο από τις ΗΠΑ.
Μοιραία η εταιρεία δεν μπορούσε να χρησιμοποιεί πλέον κορυφαίων επιδόσεων επεξεργαστές με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πέφτουν τα μερίδια αγοράς στον τομέα των smartphones.
Παράλληλα, η εταιρεία χαρακτηρίστηκε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων της με αποτέλεσμα να συναντά δυσκολίες στη διάθεση εξοπλισμού για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.
Για να ανταπεξέλθει στις παραπάνω προκλήσεις η κινεζική εταιρεία επικεντρώνει πλέον τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς (όπως η αυτοκινητοβιομηχανία) προσλαμβάνοντας επιστήμονες για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Huawei δεν είναι εισηγμένη εταιρεία.
Latest News
Γιατί η Blackstone στρέφεται στο Τόκιο - Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Η Blackstone, η κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες για την εξαγορά του Tokyo Garden Terrace Kioicho
Ο πόλεμος των Μέρντοχ - Δεν έχουν τέλος οι διαμάχες για το μέλλον της αυτοκρατορίας
Μια δικαστική απόφαση που απέρριψε μια προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού καταπιστεύματος, αφήνει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τα παιδιά του σε πόλεμο
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία