Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι περισσότερες ασιατικοί δείκτες, οι οποίες έχουν καταφέρει προς το παρόν να διαφοροποιηθούν από το εύθραυστο κλίμα των δυτικών αγορών. Ωστόσο στο επίκεντρο παρέμεινε η πορεία του γεν, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα να συνέχισε να αποδυναμώνεται.

Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη 0,45%, καθώς οι μετοχές των καζίνο και της τεχνολογίας ενισχύθηκαν. Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων ήταν η JD Health, η οποία ενισχύθηκε σχεδόν κατά 16%, αφού δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα πραγματοποιήσει επαναγορά μετοχών έως και 3 δισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ σε περίοδο 24 μηνών.

Ωστόσο, οι μετοχές των ακινήτων κινήθηκαν κόντρα στην ευρύτερη τάση, καθώς η Sunac υποχώρησε σχεδόν κατά 20% και η Shimao έχασε 7%. Ο δείκτης ακινήτων CSI της Κίνας έχασε έως και 2% ενδοσυνεδριακά, αλλά περιόρισε τις απώλειες του στο τέλος στο 0,61%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,43% ενώ ο Shenzhen υποχώρησε 0,57%. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε κατά 0,51% υψηλότερα, ενώ ο Topix σημείωσε άνοδο 0,43%. Οι μετοχές της τεχνολογίας κινήθηκαν ανοδικά, με τη Sony να σημειώνει άνοδο σχεδόν 1% και τον όμιλο SoftBank 1,61%.

Απότομη πτώση του γεν

Το γεν ήταν στο επίκεντρο των επενδυτών, μετά την προσφορά της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αγοράσει απεριόριστες ποσότητες 10ετών ομολόγων στο 0,25%. Η είδηση αυτή επηρέασε το γεν που υποχώρησε στα 123,25 ανά δολάριο ή κοντά στα χαμηλά έξι ετών.

Η αδυναμία του γεν πυροδότησε σχόλια από Ιάπωνες αξιωματούχους, με τον υπουργό Οικονομικών Shunichi Suzuki να λέει ότι η Ιαπωνία θα παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις συναλλάγματος για να αποφύγει την «εξασθένηση του νομίσματός της».

Ένας μεγάλος καταλύτης όμως και της πρόσφατης αδυναμίας του γεν ήταν η πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων (YCC) της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία περιόρισε το επιτόκιο των 10ετών κρατικών ομολόγων (JGBs) στο εύρος του 0,25%, ακόμη και όταν οι αποδόσεις των βασικών παγκόσμιων ομολόγων έχουν αυξηθεί. Αυτή η πολιτική συνεπαγόταν τη διατήρηση της απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων γύρω ή σχεδόν στο μηδέν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές