Με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται και πάλι μιας κρίσιμης και καθόλα αναγκαίας αντίδρασης, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε σήμερα να καταγράψει μια σημαντική άνοδο, αφήνοντας προς το παρόν στο περιθώριο την επιφυλακτικότητα που τροφοδοτεί ο ρωσοουκρανικός πόλεμος.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,24% στις 861,98 μονάδες, με τα περίπου 22 εκατ. των 86 εκατ. του συνολικού τζίρου να διακινούνται μέσω πακέτων.

Πέραν όμως ότι το ΧΑ κατάφερε αυτή τη φορά να ενισχύσει το θετικό του κλίμα σε ένα προφανώς και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που δημιουργεί ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το σημαντικό είναι ότι εκδήλωσε αντίδραση μια κρίσιμη στιγμή για την τεχνική του εικόνα. Τώρα έχει μπροστά της την αποφασιστική κατοχύρωση των τρεχόντων επιπέδων, τα οποία πρέπει να διασπαστούν αποφασιστικά ώστε να φέρουν τον γενικό δείκτη προς τη ζώνη των 900 μονάδων. Στον FTSE 25 η κοντινή αντίσταση είναι στις 2.112 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός προσεγγίζει τη δική του στις 630 μονάδες.

Ο τόνος πάντως που δόθηκε σαφώς δεν έχει να κάνει με τις εσωτερικές δυνάμεις της Λ. Αθηνών, η οποία αν και βρίσκεται στα όρια της υπερπουλημενης ζώνης, δεν μπορεί να προσφέρει την ασφάλεια που αναζητούν την τρέχουσα περίοδο πολλά χαρτοφυλάκια, ώστε να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη. Πέραν της αβεβαιότητας που προκαλεί ο ρώσοουκρανικός πόλεμος, ουδείς μπορεί ακόμη να εκτιμήσει το πλήρες μέγεθος των προβλημάτων που αυτός προκάλεσε.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ακόμη και αν τελειώσει ο πόλεμος, οι ισορροπίες, ειδικά στο ενεργειακό κλάδο, με τις δευτερεύουσες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία να μην είναι αμελητέες, έχουν διαταραχθεί, με τον κόσμο να χρειάζεται να ζήσει για αρκετό διάστημα σε ένα περιβάλλον υψηλού κόστους. Και ο φόβος του στασιμοπληθωρισμού έχει επανέλθει, μετά από σχεδόν μισό αιώνα από την τελευταία μεγάλη περίοδο που σηματοδότησε για τις δυτικές οικονομίες το πρόβλημα αυτό.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Εθνική και Βιοχάλκο έκλεψαν την παράσταση σε ένα ταμπλό κατά μεγάλο ποσοστό “πράσινο”, καθώς ενισχύθηκαν κατά 4,97% και 4,63% αντίστοιχα, ενώ άνω του 3% ήταν η άνοδος σε ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Alpha Bank. Θετική ήταν και η συμβολή των Aegean, Μυτιληναίου, Πειραιώς, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών