Επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν στα… «σκαριά» οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους με επίκεντρο βασικούς τομείς της οικονομίας της που είναι ζωτικής σημασίας για την συντήρηση της εισβολής των δυνάμεων της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των εφοδιαστικών αλυσίδων. Την αποκάλυψη αυτή έκανε σε δηλώσεις του σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγιέμο.

Ο Αμερικανός υπουργός, που βρίσκεται στο Λονδίνο για επαφές, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ομιλία του στο think tank Chatham House αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό και την κεντρική ατζέντα του ταξιδιού του στην Ευρώπη, που έχει να κάνει με τη δρομολόγηση και την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Επιπλέον της επιβολής κυρώσεων σε εταιρείες και κλάδους που διευκολύνουν τις κακόβουλες δραστηριότητες του Κρεμλίνου, σχεδιάζουμε επίσης να αναλάβουμε δράση για να διαταράξουμε ζωτικές (για τον πόλεμο) εφοδιαστικές αλυσίδες» τόνισε ο κ. Αντεγιέμο, επισημαίνοντας πως οι δράσεις αυτές θα δρομολογηθούν σε συντονισμό με πάνω από 30 συνεταίρους και συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Αναλόγως νέα μέτρα συζητούνται αναφορικά με τους Ρώσους ολιγάρχες και δη, όσους επιχειρούν να τους βοηθήσουν στην απόκρυψη των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο ίδιος, εξάλλου, υποστήριξε πως οι μέχρι τώρα κυρώσεις που έχουν δρομολογηθεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όπως το πάγωμα των  περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας, το μπλοκάρισμα των ρωσικών τραπεζών, οι περιορισμοί στις ρωσικές εξαγωγές και το κυνήγι των Ρώσων ολιγαρχών, έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές βυθίζοντας την ρωσική οικονομία σε κρίση. Όμως, στόχος είναι η πίεση αυτή να ενισχυθεί περαιτέρω. «Οι σύμμαχοι και οι συνέταιροι μας είναι δεσμευμένοι στην λήψη σημαντικών, επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό της ρωσικής οικονομίας, όσο η εισβολή (στην Ουκρανία) συνεχίζεται» εξήγησε.

Ο Αμερικανός υπουργός έκανε μνεία στη δυναμική πολυεθνική και πολυεπίπεδη προσπάθεια από το παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε αυτούς «που αποτυγχάνουν να σεβαστούν τις βασικές αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και αυτοδιάθεσης». Αναλόγως το διεθνές σύστημα θα πρέπει να ασχοληθεί, όπως επεσήμανε, με τις διαταραχές που προκαλεί ο πόλεμος, όπως για παράδειγμα το κρίσιμο θέμα της διατροφικής ανασφάλειας που έχει προκύψει λόγω της διακοπής της μεταφοράς βασικών αγροτικών προϊόντων και σιτηρών από την Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή