Στο Κίεβο έφτασε ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για συνομιλίες που έχουν σαν στόχο την προώθηση μιας μεσολαβητικής προσπάθειας για να διασφαλιστεί η προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας από τον πόλεμο και τη ρωσική εισβολή.

Ο επικεφαλής του κορυφαίου οργάνου πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ σκοπεύει να συζητήσει με τις τοπικές αρχές τη δυνατότητα ασφαλούς μεταφοράς ειδικών επιστημόνων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις για να ελεγχθούν, όπως και της μεταφοράς προμηθειών ασφαλείας για τη συντήρηση τους, με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μονάδων και να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος που θα θέσει σε κίνδυνο το κοινό και το περιβάλλον.

«Η στρατιωτική σύρραξη θέτει τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας και έτερες μονάδες με ραδιενεργά υλικά ενώπιον ενός άνευ προηγουμένου κινδύνου» σχολίασε ο Ραφαέλ Γκρόσι. Επομένως, όπως εξήγησε, «πρέπει να αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφάλεια και να μειωθεί το ρίσκο ενός πυρηνικού ατυχήματος που θα είχε σοβαρότατες υγειονομικές και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις τόσο για την Ουκρανία όσο και πέρα από αυτή».

Μάλιστα, ο κ. Γκρόσι θα επισκεφτεί και ένα από τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, αν και η τοποθεσία δεν έχει γίνει γνωστή για λόγους ασφαλείας.

Πάντως, το πρόβλημα είναι πως το θέμα δεν περνά μόνο από τα χέρια των Ουκρανών, καθώς είναι το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων που θέτει κυρίως σε κίνδυνο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αν και είναι απίθανο σε ένα διάστημα στοχοποίησης της Μόσχας από τη Δύση να υπάρξει ανάλογη επίσκεψη του κ. Γκρόσι για το ίδιο λόγο και στη Μόσχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης