Τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέψει στα εκατομμύρια των Ουκρανών προσφύγων να ανταλλάξουν τα χρήματα που έχουν σε ουκρανικό νόμισμα (ήτοι σε γρίβνες) σε ευρώ έχει στα… «σκαριά» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Αν και οι πληροφορίες έφτασαν στο πρακτορείο ήδη από τον περασμένο μήνα, πλέον έχει στα χέρια του αντίγραφου του εγγράφου της ΕΚΤ που αναφέρεται στο σχέδιο που έχει στόχο να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να καλύψουν τις ζωτικές τους ανάγκες χρησιμοποιώντας και τα χρήματα που έχουν στα χέρια τους.

Το σκεπτικό της Τράπεζας ξεκίνησε από το γεγονός πως ελάχιστες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πρόθυμες να ανταλλάξουν γρίβνες με ευρώ, δημιουργώντας απόθεμα του νομίσματος μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο και έχει μπροστά της μια μακρά περίοδο πολιτικο-οικονομικής αβεβαιότητας. Έτσι, η ιδέα ήταν πως θα πρέπει η ίδια η ΕΚΤ να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για το σκοπό αυτό προσφέροντας τις σχετικές εγγυήσεις προς τις εμπορικές τράπεζες. Μάλιστα, η ΕΚΤ συνεργάζεται και με την Κομισιόν για το θέμα.

Ουσιαστικά η ΕΚΤ θα υπογράψει μια συμφωνία με την κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας βάσει της οποίας θα λειτουργεί σαν εκπρόσωπος της και η Ε.Ε., μέσα από τον προϋπολογισμό της θα προσφέρει τις εγγυήσεις για να καλύπτει το ρίσκο που η ουκρανική κεντρική τράπεζα δεν μπορεί λόγω του πολέμου.

Η συμφωνία θα καλύπτει την ισοτιμία της γρίβνας με το ευρώ, το ύψος του καλυπτόμενου ποσού και τη χρονική διάρκεια που θα λειτουργήσει το πλαίσιο.

Σημειωτέον πως το όλο σχέδιο αφορά καταρχάς την ανταλλαγή του ουκρανικού νομίσματος με ευρώ, το πλαίσιο θα διευρυνθεί για να περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν χρησιμοποιούν ευρώ.

Θυμίζουμε πως με τη ροή των προσφύγων από την Ουκρανία να συνεχίζεται, περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα έχουν βρει καταφύγιο σε έτερες χώρες κυρίως δε, στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Πάντως, το σχέδιο της ΕΚΤ θα προχωρήσει ανεξάρτητα από έτερο πλάνο που μελετούν οι κυβερνήσεις της Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο ο κάθε Ουκρανός πρόσφυγας θα μπορεί να ανταλλάξει έως 10.000 γρίβνες (που τώρα κοστίζουν 311 ευρώ) σε νόμισμα κράτους μέλους μέσα σε ένα χρονικό όριο τριών μηνών. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα καλύπτεται με εγγύηση από το κάθε κράτος μέλος μεμονωμένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή