Έναν νέο κύκλο ανάπτυξης στη χώρα μας ανοίγουν οι αεροπορικές εταιρείες. Τα στελέχη του κλάδου διατηρούν τις προσδοκίες τους για ένα καλοκαίρι υψηλών επιδόσεων, παρά την εύλογη ανησυχία που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το θολό τοπίο που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή, στα πεδία της γεωπολιτικής και της οικονομίας, βάζει για ακόμη μία φορά μέσα σε λιγότερα από δυόμιση χρόνια τον κλάδο σε θέση αναμονής.

Παρόλα αυτά, οι αερομεταφορείς λαμβάνουν τις θέσεις τους στα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς οι προβλέψεις για την ανάκαμψη των ταξιδιών παραμένουν ισχυρές, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Οι θετικές επιδόσεις σε όρους ασφάλειας τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια και η επιτυχία της περσινής σεζόν έβαλαν γερές βάσεις, ώστε ταξιδιώτες, touroperatorsκαι αεροπορικές εταιρείες να έχουν τη χώρα μας στα σίγουρα χαρτιά τους.

Προοπτικές και τάσεις

Όπως σχολίασε, εχθές, σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, η κυρία κ. Valeria Rebasti, Country Manager Italy & Southeastern Europe της ισπανικής Volotea, αναμένεται μία συγκράτηση στις κρατήσεις πανευρωπαϊκά αυτή την περίοδο λόγω του πολέμου, γεγονός όμως που δεν φαίνεται -επί του παρόντος τουλάχιστον- πως θα ανακόψει την ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Οι προοπτικές που βλέπει η εταιρεία στη χώρα μας καθρεφτίζονται εξάλλου στον σχεδιασμό για την προσφορά εφέτος κατά περίπου 28% περισσότερων θέσεων σε σχέση με το 2019, τη χρονιά ρεκόρ των αερομεταφορών.

Αυτή που ενισχύεται είναι η τάση των lastminuteκρατήσεων, που γίνονται σε διάστημα μίας εβδομάδας πριν το ταξίδι. Τάση εξάλλου που επικράτησε την τελευταία διετία λόγω των αιφνίδιων περιορισμών που παρατηρήθηκαν μέσα στην πανδημία και τώρα ενισχύεται εξαιτίας της γεωπολιτικής ανασφάλειας. Σε γενικές γραμμές, οι Ευρωπαίοι δείχνουν διατεθειμένοι να ταξιδέψουν, ενώ μέχρι στιγμής οι Ιταλοί είναι αυτοί που ξανασκέφτονται ένα ενδεχόμενο ταξίδι ανατολικότερα στην Ευρώπη.

Με 1,4 εκατ. θέσεις η Volotea στην Ελλάδα

Η Volotea, η αεροπορική που συνδέει ευρωπαϊκές πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, ξεπέρασε τα 40 εκατ. επιβάτες τον φετινό Μάρτιο, δέκα χρόνια μετά την πρώτη της πτήση. Εφέτος, θα ενεργοποιήσει από και προς τη χώρα μας περίπου 1,4 εκατ. θέσεις, όταν το 2019 είχε προσφέρει 1,1 εκατ., ενώ το 2020 είχε διαθέσει 574.000 θέσεις. Θα πετά σε 14 ελληνικούς αερολιμένες και θα εντάξει στο πρόγραμμά της 9 νέα δρομολόγια.

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει στο αεροδρόμιο της Αθήνας για το 2022, προσφέροντας περισσότερες από 560.000 θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι προσφερόμενες θέσεις ήταν μόλις 182.000 και το 2019 ανήλθαν σε 518.000. Η εταιρεία ξεκινά εφέτος στη βάση της Αθήνας τέσσερα νέα δρομολόγια, που συμπληρώνουν ένα δίκτυο 14 δρομολογίων από/προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το πτητικό της πρόγραμμα θα απογειωθεί στις 2 Απριλίου. Τα νέα δρομολόγια περιλαμβάνον: Μπιλμπάο (από 29 Μαΐου, κάθε Παρασκευή και Δευτέρα), Μπορντώ (από 31 Μαΐου, κάθε Σάββατο και Τρίτη), Νάντη (από 29 Μαΐου, κάθε Τετάρτη και Κυριακή) και Τορίνο (από 30 Μαΐου, κάθε Παρασκευή & Δευτέρα). Επίσης, αναμένεται να εκτελεστούν πάνω από 3.600 πτήσεις, υπερτριπλάσιες δηλαδή από όσες έγιναν πέρυσι, που σε απόλυτο νούμερο ανήλθαν σε 1.162.

Δεύτερος κύκλος αβεβαιότητας λόγω πολέμου

Το πέπλο αβεβαιότητας που δημιούργησε ο κορωνοϊός πάνω τις αερομεταφορές, ξαναπέφτει βαρύ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Ερωτηματικό παραμένουν αγορές στις οποίες οι χώρα μας στοιχιματίζει για τη φετινή σεζόν, όπως οι Αμερικανοί επισκέπτες που πέρσι στήριξαν τα τουριστικά έσοδα. Οι αεροπορικές εταιρείες, πριν το ξέσπασμα του πολέμου, έδειξαν βεβαίως ότι κι εφέτος «ψηφίζουν» Ελλάδα, όμως κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι διαθέσεις των ταξιδιωτών, όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο της γεωπολιτικής.

Πάντως, εφέτος, η αμερικανική Deltaξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά τις πτήσεις της μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, ενώ σπάει και το ρεκόρ πτήσεων μεταξύ Αθήνας και ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

Θα προσφέρει μια καινούργια πτήση προς Βοστώνη, η οποία θα ξεκινήσεις στις 29 Μαΐου, 11 προς Νέα Υόρκη (αεροδρόμιο JFK) και μία καθημερινά προς Ατλάντα, η οποία επιστρέφει από τις 6 Μαΐου. Συνολικά, η Delta θα προσφέρει 5.922 θέσεις κάθε εβδομάδα στις πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συμπεριλαμβανομένων 714 θέσεων Delta One και 441 θέσεων Delta Premium Select.

Την επανέναρξη των δρομολογίων της από Τορόντο και Μόντρεαλ θα εγκαινιάσει την ερχόμενη εβδομάδα η AirCanada, ενώ η Jet2 πρόκειται να ανακοινώσει την έναρξη των πτήσεων από Αθήνα προς Μπέρμιγχαμ και Μάντσεστερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις