Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι ειδικοί από τις δύο χώρες θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πληρωθούν σε ρούβλια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.

Η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει ότι, εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει σε βάρος της η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχεδιάζει να ζητήσει πληρωμές σε ρούβλια (αντί σε ευρώ ή δολάρια) για τις ενεργειακές εξαγωγές της, ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο από το οποίο εξαρτάται η Γερμανία.

Συναγερμός στη Γερμανία

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε σήμερα ότι θέτει σε εφαρμογή το πρώτο επίπεδο συναγερμού σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου, εν μέσω των συνεχιζόμενων απαιτήσεων της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε σε δημοσιογράφους ότι αυτό είναι το πρώτο από τα τρία επίπεδα συναγερμού, το οποίο δεν προβλέπει περιορισμούς στη διάθεση του φυσικού αερίου και αποτελεί καθαρά προληπτική δράση.

Ωστόσο, το εν λόγω μέτρο συνεπάγεται τη σύσταση μιας ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο του, η οποία θα εντείνει την παρακολούθηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τις προμήθειες αερίου.

Ο Χάμπεκ απηύθυνε έκκληση προς τους καταναλωτές – ιδιώτες και επιχειρήσεις – να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση.

Όπλο η εξοικονόμηση

«Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει το παν προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού για τη χώρα» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανέφερε επίσης ότι τα αποθέματα αερίου της Γερμανίας βρίσκονται σε επίπεδο πληρότητας 25%.

Ο Χάμπεκ ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», μετά τη δήλωση της Μόσχας ότι θα απαιτήσει πληρωμή σε ρούβλια παρά το γεγονός ότι η ομάδα των G7 απέρριψε τα αιτήματά της τη Δευτέρα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία.

Τα συμβόλαια

«Πρέπει παρόλα αυτά να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός. Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια, ο Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και «δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των συμβολαίων».

Σημειώνεται επίσης ότι ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η απαίτηση πληρωμής για τις εξαγωγές ενέργειας σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ή ευρώ δεν συνιστά παραβίαση των συμβολαίων, αλλά η Ρωσία προσαρμόζεται στις πρωτοφανείς πιέσεις και πρόσθεσε ότι αναμένει η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις διαφορές τους τις προσεχείς μέρες, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS.

Σταδιακή μετάβαση με διεύρυνση των προϊόντων

Αξίζει πάντως να προστεθεί ότι μετά την απόρριψη του ρωσικού τελεσιγράφου από το G7, το Κρεμλίνο αναδιπλώθηκε τουλάχιστον ως προς την χρονική εφαρμογή της πληρωμής του εξαγόμενου φυσικού αερίου σε ρούβλι και όχι σε δολάριο ή ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα η Ρωσία θα προχωρήσει σε «σταδιακή μετάβαση» και θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».