Εκπνέει αύριο 31 Μαρτίου το ρωσικό τελεσίγραφο για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια, το οποίο λειτουργεί έρχεται ως «απάντηση» στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η δύση στην Ρωσία, μετά τη εισβολή στην Ουκρανία.

Για το λόγο αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου.

Στόχος, είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Το σχέδιο της Ρωσίας

Η Ρωσία επεξεργάζεται μεθόδους για την αποδοχή πληρωμών για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της σε ρούβλια και θα λάβει σύντομα αποφάσεις εάν οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν στο ρωσικό νόμισμα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Κρεμλίνο.

«Δεν πρόκειται να προμηθεύουμε αέριο δωρεάν, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύουν να εμπλακούν σε καμία «φιλανθρωπία» με Ευρωπαίους πελάτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει διορία μέχρι τις 31 Μαρτίου στη ρωσική κεντρική τράπεζα, και την Gazprom, η οποία αντιπροσωπεύει το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου, να υποβάλουν τις προτάσεις τους για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Αν θέλετε αέριο, σιτηρά ή μέταλλα «βρείτε ρούβλια»

Σήμερα πάντως οι πιέσεις μετατράπηκαν σε απειλές καθώς ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα ο Βολόντιν.

«Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.

Καμπανάκι στη Γερμανία

«Έγκαιρη προειδοποίηση» ότι η χώρα μπορεί να οδεύει σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναφορικά με την επάρκεια στην παροχή φυσικού αερίου, εξέδωσε την Τετάρτη η Γερμανία, προσθέτοντας ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή διακοπή ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο της Γερμανίας, η έγκαιρη προειδοποίηση είναι το πρώτο από τα τρία στάδια.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι προμήθειες προστατεύονται προς το παρόν και ότι η Γερμανία παρακολουθεί στενά τις ροές προσφοράς με τους φορείς της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνονται σε ρούβλια οι παραδόσεις φυσικού αερίου, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και «δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των συμβολαίων».

Ποιο είναι το σχέδιο της Γερμανίας;

Το Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης του Βερολίνου για το φυσικό αέριο προβλέπει τρία επίπεδα συναγερμού.

Το πρώτο επίπεδο, που ενεργοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου. Το δεύτερο επίπεδο σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση.

Το τρίτο επίπεδο αποτελεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται όταν τα μέτρα της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Στο επίπεδο αυτό, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η Bundesnetzagentur, καλείται να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθούν τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου στην χώρα.

Το «όχι» από G7

Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη χώρα σε ρούβλια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μιλώντας έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7, της οποίας προήδρευσε, ο Χάμπεκ επεσήμανε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε.

ΕΕ: Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς

Δεν πρόκειται να δεχτούμε κανέναν εκβιασμό από την Ρωσία! Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αναφορικά με την αμφιλεγόμενη απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια για τις ποσότητες φυσικού αερίου που εξάγει προς… μη φιλικές χώρες, ήτοι δηλαδή χώρες της Ευρώπης που μετέχουν στις κυρώσεις εναντίον της.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφής εκβιασμό. Οι συμβάσεις αυτές είναι σε ευρώ και δολάρια, οπότε προτείνουμε στις εταιρείες του ιδιωτικού κλάδου να πληρώσουν (τη Ρωσία) σε ευρώ ή δολάρια» ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός, σε συνέντευξη του στο CNBC.

«Εάν ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να το δεχτεί αυτό, θα πρέπει να σκεφτεί τις επιπτώσεις» τόνισε προειδοποιητικά ο κ. Λίντνερ.

Είμαστε έτοιμοι, απαντά η Ρωσία

Η Ρωσία είναι έτοιμη για την περίπτωση που η Ευρώπη σταματήσει να αγοράζει ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, δήλωσε χθες η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Βαλεντίνα Ματβιγένκο πρόσθεσε ότι, αν η Ευρώπη αρνηθεί να αγοράζει ρωσική ενέργεια, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να κατευθύνει τις προμήθειες προς ασιατικές αγορές, μεταξύ άλλων, μετέδωσε το TASS.

Η Ρωσία έχει ζητήσει οι «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για το αέριο, μετά τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Όμως οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) έχουν αρνηθεί το αίτημα ενώ δεν προέκυψε κάποια κοινή θέση στη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης