Για τις οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, καθώς και για την αντιμετώπισή τους, αλλά και για τις εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασιών, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο OT FORUM.

Περιγράφοντας τις εντυπώσεις που ακοκόμισε από το πρόσφατο ταξίδι του στην Πορτογαλία και την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, ο κ. Ανδρουλάκης, αφού σημείωσε ότι η σοσιαλδημοκρατία πέτυχε μια μεγάλη νίκη με την εκλογή της κυβέρνησης Κόστα, υπογράμμισε ότι «οι Πορτογάλοι μπήκαν φτωχότεροι από εμάς στα μνημόνια και βγήκαν πλουσιότεροι».

Την επιτυχία αυτή, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, την απέδωσε σε μία ευρύτερη συναίνεση που πέτυχε το πορτογαλικό πολιτικό σύστημα: «Δεν διχάστηκαν σαν εμάς, πέτυχαν μια μίνιμουμ συνεννόηση».

Όπως είπε, αυτό που αποκόμισε είναι ότι «οι Πορτογάλοι έχουν αποκτήσει έναν πολύ μεγάλο σεβασμό στις δημοσιονομικές τους επιλογές, ενώ εμείς εδώ βγαίνουμε από μία δεκαετή κρίση και ο κ. Μητσοτάκης απεδείχθηκε δημοσιονομικά ανεύθυνος».

‘Εφερε ως παράδειγμα, μάλιστα, την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως ενώ «βρισκόμαστε στον πυρήνα αυτής της κρίσης, έχουμε μείνει από καύσιμα και ο κ. Μητσοτάκης λέει ‘δεν έχω λεφτόδεντρο’! Ένα χρόνο πριν, όμως, είχε λεφτόδεντρο για να κάνει λανθασμένερς δημοσιονομικές επιλογές», σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε το Ταμείο Ανάκαμψης σε διευρυμένο ΕΣΠΑ χωρίς όραμα»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα για την κοινωνική κατοικία και τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο OT FORUM.

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες ότι ετοιμάζουν πρόγραμμα για την κοινωνική κατοικία στην Ελλάδα. Όταν εγώ λέω ένα χρόνο τώρα, ότι πρέπει να μπει ο πυρήνας της κοινωνικής κατοικίας στο πρόγραμμα του κράτους – και για να το εξηγήσουμε, δεν εννοούμε ότι χαρίζονται σπίτια, απλά πληρώνουν χαμηλό ενοίκιο τα νέα ζευγάρια –  και ενώ στην Πορτογαλία μπήκαν στο πρόγραμμα αυτό 26.000 κατοικίες και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη προβλέπονται, επίσης, χιλιάδες κατοικίες, δεν αποτελεί  περιφρόνηση στα νέα ζευγάρια όταν στο δικό μας πρόγραμμα υπάρχουν μόνο 70 κατοικίες στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη;», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Και προσέθεσε ότι, σε αυτό τον τομέα, η Ελλάδα έχει το χειρότερο πρόβλημα στην Ευρώπη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «η ΝΔ έκανε το Ταμείο Ανάκαμψης ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ, χωρίς σχέδιο και όραμα για τον τόπο».

«Ακρίβεια και ενεργειακά λάθη»

Μιλώντας για την ακρίβεια που ταλανίζει και τη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι το πρόβλημα των ανατιμήσεων προκύπτει μέσα από άλλους τομείς, με τον σημαντικότερο εξ αυτών να είναι η ενέργεια.

Όπως είπε, «οι επιλοπές της κυβέρνησης είναι λανθασμένες και στην ενέργεια». Και εξήγησε: «Όλοι μιλάμε για απανθρακοποίηση της οικονομίας. Τα υπόλοιπα κράτη, όμως, μιλώντας για απανθρακοποίηση, δεν εννούν μόνο την απολιγνιτοποίηση, βάζοντας το φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο. Εμείς είμαστε η μόνη χώρα που πάμε 25% πάνω στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε φυσικό αέριο» τόνισε, σημειώνοντας πως οι άλλες χώρες το απέφυγαν αυτό, ακριβώς επειδή η σύγκρουση με τη Ρωσία υποβόσκει από το 2014, δεν αφορά μόνο στην σημερινή εισβολή στην Ουκρανία»

Ο κ. Ανδρουλάκης προσέθεσε, επίσης, ότι ενώ το ΚΙΝΑΛ ζητά από τις αρχές Ιανουαρίου τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των παραγωγών, «ο κ. Μητσοτάκης χθες ψέλλισε ‘ναι, να φορολογήσουμε’» και τόνισε πως η ΝΔ ασκεί «πολιτική για λίγους».

Ως προς την εισαγωγή πλαφόν στη λιανική τιμή των καυσίμων, υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στις Βρυξέλλες για τη χονδρική και για τη λιανική δεν κάνει τίποτα».

«Δεν θα γίνω σωσίβιο στην κυβέρνηση που βυθίζεται»

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κλήθηκε να σχολιάσει, ως αρχηγός του τρίτου κόμματος στη Βουλή, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο OT FORUM για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

«Εγώ φιλοδοξώ να αλλάξουμε τα νούμερα», ανέφερε μιλώντας για τους εκλογικούς στόχους του ΚΙΝΑΛ και σημείωσε πως είναι «πολύ κρίσιμη για το πολιτικό προσωπικό της χώρας η κουλτούρα των συνεργασιών, την οποία, όμως», όπως τόνισε, «δεν έχουμε στη χώρα μας».

Και προσέθεσε: «Για μένα, η πρώτη Κυριακή των εκλογών, που θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής, δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Και το βρίσκω  συνταγματικά απρεπέστατο αυτό που έκανε τόσο καιρό το κόμμα της ΝΔ»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως εκείνος φιλοδοξεί να πάρει το ΚΙΝΑΛ ένα μεγάλο ποσοστό στις εκλογές, προκειμένου «να σχηματίσουμε μίοα κυβέρνηση σταθερότητας και προόδου».

Μιλώντας για τον «στροφή» του πρωθυπουργού ως προς τις συνεργασίες, πάντως, ξεκαθάρισε πως «του κ. Μητσοτάκη δεν του βγαίνουν τα κουκιά και τώρα αλλάζει στρτατηγική, πρόκειται για τα προσωπικά του αδιέξοδα».

Και επειδή, όπως τόνισε, θεωρεί ως «οπορτουνισμό αυτή την αλλαγή στάσης», υπογράμμισε: «Σωσίβιο σε κυβέρνηση που βυθίζεται, εγώ δεν πρόκειται να δώσω».

«Το βράδυ των πρώτων εκλογών», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, «θα υπάρχουν δύο είδη κομμάτων, αυτά που θα ανήκουν στους νικητές και τα άλλα που θα ανήκουβ στους ηττημένους. Αν εμείς βγούμε ισχυροί από τις κάλπες, τότε στο χώρο των ηττημένων θα βρεθούν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε.

Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τις δεύτερες εκλογές, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «αν κάποιος πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες όπως εμείς, θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή – όλα τα υπόλοιπα είναι κοινοί τακτικισμοί».

«Στόχος μας η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι η συγκρότηση μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

«Εςμείς, μετά από μια περίοδο στασιμότητας, έχουμε μια δυναμική στις δημοσκοπήσεις και θεωρώ ότι θα πάμε καλά και ακόμα καλύτερα όσο εξελίσσεται η προσπάθεια ανανέωσης και ενδυνάμωσης που καταβάλλουμε» ανέφερε, προβλέποντας ότι «θα δούμε σημαντικές ανατροπές».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι πρόκειται για δύο κόμματα που έχουν κριθεί και «είναι πολύ νωπή η γεύση της αποτυχίας τους για το λαό».

Και προσέθεσε πως «η ΝΔ έχει αποτύχει τόσο στην οικονομία όσο και στην πανδημία». Για την τελευταία, μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ό,τι πάθανε οι άλλοι χωρίς εμβόλιο, εμείς το παθαίνουμε με το εμβόλιο».

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε πως «ο ένας μίλησε για αυταπάτες και ο άλλος ζει με αυταπάτες»…

Ως προς την πιθανότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως πιστεύει ότι τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι από την πλευρά των ηττημένων: «Έτσι, εμείς θα επιβάλουμε τις δικές προτεραιότητες και τα πρόσωπα – πρόσωπα με επάρκεια, γνώσεις, αξιοπιστία και χωρίς βάρη», όπως τόνισε, σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά σε παλαιότερα στελέχη τα οποία βαρύνουν «αμαρτίες» του παρελθόντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News