Νομίζω πως όλοι πλέον έχουμε εμπεδώσει πως η πυρηνική απειλή είναι εδώ. Και αυτό επειδή από την πλευρά της Ρωσίας το έχουν πει ξεκάθαρα. Τι είπαν, και τι λένε; Πως θα μπορούσαν υπό κάποιες προϋποθέσεις να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα….

Αυτοί θα μπορούσαν, θα μπορούσαν όμως και οι άλλοι. Κι αν πατήσει ένας το κουμπί, μπορεί να το πατήσει κι ο άλλος. Κι αν γίνει αυτό, αφήστε το καλύτερα. Δεν μας σώζει τίποτα…

Ευτυχώς για όλους εμάς, δεν φτάσαμε ακόμη σε αυτό το σημείο. Πάντως είναι λυπηρό για όλη την ανθρωπότητα, την ώρα που οι ειδικοί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως έχουμε φθάσει στο ….παραπέντε για τον πλανήτη (εξού και η ανάγκη περιορισμού της μελλοντικής αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου) να μπαίνει στο κάδρο, από τη μια στιγμή στην άλλη, η πυρηνική απειλή ( επειδή κάποιοι σκέφτονται να πατήσουν το κουμπί) αλλά και ο φόβος ενός πυρηνικού ατυχήματος, από τους βομβαρδισμούς και τις εχθροπραξίες τόσο στον ανενεργό πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ όσο και στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Με αφορμή λοιπόν τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, αλλά και το φλερτ ορισμένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πυρηνική ενέργεια, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις. Εφαλτήριο για όλο αυτόν τον προβληματισμό, στάθηκε η κουβέντα που έκανα με τον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής Θανάση Γεράνιο.

Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έκλυση ραδιενέργειας…

-«Κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας δεν είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί σε εμπόλεμη ζώνη. Επιπλέον ο πυρηνικός αντιδραστήρας είναι στόχος τρομοκρατικών ενεργειών, εκβιασμού με σκοπό το διαπραγματευτικό όφελος, και βέβαια, στόχος στρατηγικού χτυπήματος από ανεξέλεγκτους ηγέτες. Βομβαρδισμός πάνω σε συστήματα ασφαλείας, σε συστήματα ψύξης και σε δεξαμενές φύλαξης πυρηνικών αποβλήτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έκλυση ραδιενέργειας», μού λέει ο Θανάσης Γεράνιος.

-Τι πιστεύετε, υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας;

-«Προς το παρόν δεν υπάρχει. ‘Αλλωστε, η όποια διαρροή δεν πρόκειται να παραμείνει κρυφή. Θα εντοπιστεί από τα συστήματα ανίχνευσης των γειτονικών αντιδραστήρων», συμπληρώνει ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής.

Μόνο ευχές μπορούμε να κάνουμε…

Οπότε , λέω εγώ, μόνο ευχές μπορούμε να κάνουμε, να μην υπάρχει διαρροή, και να μας λένε την αλήθεια για την πλήρη αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, μια και οι δεξαμενές πυρηνικών αποβλήτων, πρέπει να ψύχονται και να ελέγχονται ως προς την εκπομπή ραδιενέργειας.

Όπως μού εξηγεί, ο Θανάσης Γεράνιος, οι Ρώσοι κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ και τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για δυο λόγους.

-Ποιοι είναι αυτοί;

«Σε ό,τι αφορά το Τσερνόμπιλ γιατί με τα πυρηνικά απόβλητα των κλειστών αντιδραστήρων μπορούν να κατασκευαστούν ραδιενεργές βόμβες, και μακροπρόθεσμα από τα ίδια απόβλητα μπορεί να εξαχθεί πλουτώνιο, το οποίο με ειδική επεξεργασία μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ύλη κατασκευής πυρηνικών όπλων», αναφέρει ο Θανάσης Γεράνιος. « Σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον θέλουν για τον έλεγχο της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία».

Ραδιενεργές βόμβες και πυρηνικά όπλα…

Τι είπαμε πριν; Πως με τα πυρηνικά απόβλητα των κλειστών αντιδραστήρων μπορούν να κατασκευαστούν ραδιενεργές βόμβες και μακροπρόθεσμα πυρηνικά όπλα…

Στο σημείο αυτό, όπως μού επισημαίνει, ο Θανάσης Γεράνιος, θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο παρελθόν λειτουργούσαν εργοστάσια στρατιωτικών αντιδραστήρων ειδικά για παραγωγή πλουτωνίου που στη συνέχεια εμπλουτιζόταν σε υψηλά ποσοστά ( πάνω από 95%) με σκοπό την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Αυτά τα εργοστάσια σταμάτησαν να λειτουργούν το 1990.

Προσέξτε τώρα την …ειρωνεία. Η Ιαπωνία, η οποία δεν είναι πυρηνική δύναμη, έχει συσσωρεύσει 21 τόνους καθαρού πλουτωνίου από τη λειτουργία των αντιδραστήρων ισχύος της, το οποίο είναι πρώτη ύλη παραγωγής πυρηνικών όπλων (πηγή: world-nuclear.org).

Μπορούν να δώσουν πλουτώνιο…

-«Η λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων αποδείχθηκε περιττή, γιατί το πλουτώνιο μπορεί να παραχθεί πιο εύκολα και πιο οικονομικά και από τους αντιδραστήρες ισχύος, δηλαδή αυτούς που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια», τονίζει ο Θανάσης Γεράνιος.

Συμπέρασμα; Καταρρίπτεται το επιχείρημα πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας για ηλεκτροπαραγωγή είναι μόνο για ειρηνική χρήση, αφού όπως μού αναφέρει ο Θανάσης Γεράνιος « μπορεί να παράγει με ειδική επεξεργασία την πρώτη ύλη πυρηνικών όπλων, δηλαδή πλουτώνιο -239».

Γι’ αυτό το λέω για άλλη μια φορά ( και ελπίζω να εισακουστώ). Μην …παίζετε με τα κουμπιά και αφήστε το φλερτ με τη πυρηνική ενέργεια…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion