Πτώση κοντά στο 5% καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανακοινώσεων για αποδέσμευση μεγάλης ποσότητας αργού από τα στρατηγικά αποθέματα μεγάλων χωρών.

Ειδικότερα, κάθοδο μεγαλύτερη των 5 δολαρίων το βαρέλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελευθερώσουν μέχρι και 180 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά τους πετρελαϊκά αποθέματα , προκειμένου να «πέσουν» οι τιμές πετρελαίου.

Τα συμβόλαια του Brent, μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Μάιο, υποχωρούν 4,8% στα 107,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Ιουνίου, υποχώρησε κατά 5,22 δολάρια, στα 106.22 δολάρια.

Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate υποχώρησαν περισσότερο από 5% και διαπραγματεύονταν κοντά στα 102 δολάρια το βαρέλι.

Τι εξετάζουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για αρκετούς μήνες, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Τα νέα έρχονται ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη και ακολουθούν τις εκκλήσεις των βασικών μελών να εμπιστευτούν οι ΗΠΑ τη στρατηγική τους για τη διαχείριση της αγοράς.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απελευθερώσουν έως και 180 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματά τους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, παρέχοντας ανακούφιση σε μια αγορά που έχει περιοριστεί αρκετά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εισβολή

Η εισβολή πυροδότησε τον πληθωρισμό και οδήγησε σε μεγάλη ​​αστάθεια στις αγορές εμπορευμάτων, με το  Brent να έχει το μεγαλύτερο εύρος συναλλαγών που έχει καταγραφεί αυτόν τον μήνα.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη παραγγείλει απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ το τελευταίο εξάμηνο και δεν έκανε λίγα για να τιθασεύσει τις ανεξέλεγκτες τιμές. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εμπιστευτούν τη στρατηγική εφοδιασμού τους.

Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ +

Ο ΟΠΕΚ + αναμένεται να επικυρώσει μια μέτρια αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως για τον Μάιο όταν θα συνεδριάσει αργότερα την Πέμπτη, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Η συμμαχία ολοκλήρωσε την προηγούμενη συνάντησή της για την προμήθεια σε ένα ρεκόρ 13 λεπτών, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της.

Πώς επηρεάζει το lockdown στην Κίνα

Η αγορά αντιμετωπίζει επίσης την προοπτική να δημιουργηθούν προβλήματα στη ζήτηση καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει την αναζωπύρωση του κορωνοϊού. Το κράτος έχει ξεκινήσει μια σειρά lockdown για να περιορίσει την εξάπλωσή του, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης, κάτι το οποίο αρχίζει να επηρεάζει την οικονομία. Για παράδειγμα, ως φαίνεται, η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε αυτόν τον μήνα.

Οι τιμές ρεκόρ της βενζίνης στις ΗΠΑ ενδέχεται να «ρίξουν» την κατανάλωση καθώς το κόστος πλήρωσης των δεξαμενών αυξάνεται στα ύψη. Η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή