Ο αριθμός των Ρώσων που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ντουμπάι έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σύμφωνα με δημοσιεύματα της χώρας. Εν μέσω των κυρώσεων από τη Δύση, πολλοί από τους πιο πλούσιους Ρώσους επιχειρούν να μεταφέρουν μέρος της περιουσίας τους από την Ευρώπη στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους, αναφέρουν επίσης πηγές του Reuters.

Το Ντουμπάι αποτελεί επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο στον Αραβικό Κόλπο και αποτελεί παραδοσιακά προορισμό κροίσων. Η άρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) μάλιστα να διαλέξουν πλευρά στον πόλεμο Ουκρανίας και Ρωσίας έχει κάνει πολλούς Ρώσους να πιστεύουν ότι εκεί τα κεφάλαιά τους είναι ασφαλή.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ακινήτων Metropolitan Premium Properties με έδρα το Ντουμπάι, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες έχει καταγραφεί πολύ μεγάλη άνοδος στον αριθμό των Ρώσων που αγοράζουν ή ενοικιάζουν ακίνητα εκεί. Οι περισσότερες αγορές μάλιστα φέρεται να αφορούν ποσά της τάξης των 250.000 έως 500.000 δολαρίων σύμφωνα με τους «Τάιμς της Μόσχας». Από τα τέλη Φεβρουαρίου που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία φέρεται να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα περίπου 200.000 Ρώσοι.

Διαβάστε επίσης: Ο νέος «παράδεισος» των Ρώσων Ολιγαρχών και τα 12 μίλια

Πληροφορίες του Reuters ανέφεραν επίσης ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές και πωλήσεις κρυπτονομισμάτων στα ΗΑΕ δέχονται πάρα πολλά αιτήματα από ευκατάστατους Ρώσους που θέλουν να ρευστοποιήσουν τέτοια στοιχεία ενεργητικού ώστε να επενδύσουν σε ακίνητα στο Ντουμπάι.

Σε πολλές περιπτώσεις, επίσης, πλούσιοι Ρώσοι επιδιώκουν να μεταφέρουν κεφάλαια στο Ντουμπάι τα οποία βρίσκονται τώρα στην Ελβετία ή στο Λονδίνο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζίτη σε μεγάλη ελβετική ιδιωτική τράπεζα και δικηγόρο που γνωρίζει το θέμα, πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Ο δικηγόρος με έδρα το Ντουμπάι αποκάλυψε ότι η εταιρεία του προσεγγίστηκε από ρωσικές οντότητες που ήθελαν να διαπιστώσουν το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να μεταφέρουν «πολύ σημαντικά κεφάλαια» αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής. Το υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος αποκάλυψε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ρώσοι πελάτες με λογαριασμούς σε μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες άνοιγαν λογαριασμούς στο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλοι άνοιγαν λογαριασμούς σε τοπικές τράπεζες ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο μεγιστάνας στον χώρο των ακινήτων των Εμιράτων Χουάιν Σατζουάνι αποκάλυψε στο CNBC ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία είναι εδώ και πολύ καιρό δημοφιλής προορισμός για τον ρωσικό πλούτο και τον τουρισμό, θα επωφεληθούν σημαντικά καθώς οι Ρώσοι αναζητούν καταφύγιο στα ΗΑΕ λόγω των κυρώσεων και του συνεχιζόμενου πολέμου.

Τα οφέλη

«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί Ρώσοι προσπαθούν να διορθώσουν τα προβλήματα και τα ζητήματά τους, αλλά το Ντουμπάι θα ωφεληθεί τελικά από οποιαδήποτε κρίση» είπε. «Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, αυτές οι κυρώσεις… προκάλεσαν νευρικότητα σε πολλούς ανθρώπους» ανέφερε επίσης ο ίδιος στο αμερικανικό δίκτυο. «Εάν κάποιος φέρει χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος εδώ νόμιμα και επαγγελματικά, θα συνεργαστούμε μαζί του» εξήγησε.

Οι Ρώσοι ήταν μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών ακινήτων στα ΗΑΕ ακόμη και πριν από τον πόλεμο και τις κυρώσεις. Οι Ρώσοι αγόραζαν ακίνητα στο Ντουμπάι και χρησιμοποιούσαν ακόμη και κρυπτονομίσματα ως τρόπο να στείλουν τα χρήματά τους εκεί. Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ εισήγαγαν το 2018 πρόγραμμα «χρυσής βίζας» σύμφωνα με το οποίο χορηγείται 10ετής διαμονή σε επενδυτές και άλλους επαγγελματίες που πάνε εκεί χρήματα.

Η απόφαση των ΗΑΕ να δηλώσουν αποχή σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκαζε την εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις από κρατικά ταμεία της χώρας στη Ρωσία, εξελήφθη ως διαβεβαίωση για τους πλούσιους Ρώσους ότι δεν κινδυνεύουν εκεί. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ρωσικός πλούτος που ρέει στο Ντουμπάι υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση, ανέφερε το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας