Η φωτογραφία δείχνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν γυμνόστηθο να απολαμβάνει τον ήλιο φορώντας μαύρα γυαλιά. Ωστόσο πίσω από αυτό που φαίνεται υπάρχει και αυτό που… κρύβεται. Πρόκειται για μεταδεδομένα —τα γραπτά δεδομένα σε αρχείο PNG ή JPEG— στα οποία υπάρχουν οδηγίες στη ρωσική γλώσσα για το πώς να αποφύγει κανείς τη λογοκρισία και να αποκτήσει πρόσβαση σε αληθινές ειδήσεις σχετικές με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η φωτογραφία είναι μέρος ενός πρότζεκτ που ονομάζεται .PNG Protests, το οποίο εξηγεί πώς ο καθένας μπορεί εύκολα να επεξεργαστεί μια φωτογραφία για να μοιραστεί κρίσιμες πληροφορίες τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία εξακολουθούν να μην γνωρίζουν την αλήθεια σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία ή τουλάχιστον να μαθαίνουν μόνο τη ρωσική εκδοχή των γεγονότων. Πόσο μάλιστα που πρόσφατα ψηφίστηκε ένας νέος νόμος που απειλεί με 15 χρόνια φυλάκιση όποιον διαμοιράζεται «ψεύτικα» στοιχεία που σχετίζονται με τον ρωσικό στρατό.

Ένα δημιουργικό γραφείο με έδρα το Λος Άντζελες εμπνεύστηκε να κρύψει πληροφορίες σε φωτογραφίες αφού μέλη του διάβασαν μια σύντομη ενημέρωση από Ουκρανούς συναδέλφους τους που ζητούσαν βοήθεια από τον υπόλοιπο κόσμο. «Ένα από τα σημεία σε αυτό το φυλλάδιο που τράβηξε την προσοχή μας ήταν να βρούμε τρόπους να ανατρέψουμε τη ρωσική λογοκρισία», λέει ο Μπράιαν Φάρκας, συνιδρυτής του πρακτορείου B&T Creative. «Αρχίσαμε να μιλάμε για διάφορες ιδέες και μεταξύ άλλων σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε ίσως να κρύψουμε μηνύματα στα μεταδεδομένα».

Άλλοι προσπαθούν να μοιραστούν ειδήσεις με Ρώσους με πολλούς άλλους τρόπους, χρησιμοποιώντας από αναδυόμενα μηνύματα (pop-up) και τεχνολογία διαφημίσεων μέχρι και χρήση αριθμών κλήρωσης σε λοταρίες ως κώδικα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με χρήση Photoshop

Η επεξεργασία μεταδεδομένων είναι απλή για οποιονδήποτε διαθέτει Photoshop. Απλά πρέπει να ανοίξει τις πληροφορίες του αρχείου και να προσθέσει κείμενο στην περιγραφή. Ο αποδέκτης των επεξεργασμένων εικόνων πρέπει απλώς να ενημερωθεί ότι πρέπει να κάνει «δεξί κλικ» στην εικόνα και να ανοίξει το «get info» ή το «properties» για να διαβάσει τις λεπτομέρειες μέσα. Το κείμενο μπορεί να παρακάμψει την παρακολούθηση από τη λογοκρισία που παρακολουθεί μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλέφωνα.

Ο Φάρκας και η συνεταίρος του Τιλίν Μακόλεϊ ξεκίνησαν μοιράζοντας έναν οδηγό από τον ρωσόφωνο και αγγλόφωνο ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza, που εδρεύει στη Λετονία, σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε ειδήσεις μέσω VPN, εφαρμογών για κινητά, μέσω του προγράμματος Tor και άλλων εργαλείων που μπορούν να παρακάμψουν αποκλεισμούς. Ελπίζουν μάλιστα ότι η μέθοδός τους θα διαδοθεί γρήγορα στα ανήσυχα πνεύματα της Ρωσίας. «Είναι ένας τρόπος “διακριτικής” αποστολής πληροφοριών: από ειδήσεις μέχρι την οργάνωση αντικαθεστωτικής δράσης», προσθέτει ο ευρηματικός Φάρκας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία