Με μικρά κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ξεπερνώντας οριακά τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και οι σκληρές διαπραγματεύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο που εξακολουθούν να μονοπωλούν το κλίμα στις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,6%, με τον κλάδο των ανθρακωρύχων να σημειώνει άνοδο 2,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 7.537 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,22% στις 14.446 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,37% στις 6.684 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ξεχώρισε ο CAC 40 καθώς κέρδισε πάνω από 2%, έναντι 1,3% του DAX και 0,8% του FTSE 100, αν και οι επενδυτές δείχνουν να μην μπορούν να καθησυχάσουν για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία έχουν αποδώσει λίγους καρπούς μέχρι στιγμής, με το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του να παραμένουν δύσπιστοι για τις προθέσεις της Μόσχας και τη νομιμότητα της δέσμευσής της για στρατιωτικές υποχωρήσεις στη βόρεια Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε «μη φιλικά» κράτη θα σταματήσουν από σήμερα Παρασκευή, εκτός εάν πληρώσουν σε ρούβλια, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν ότι αυτή η απαίτηση δεν θα ισχύει για τους ευρωπαίους πελάτες της Ρωσίας, ωστόσο, η νευρικότητα συντηρείται στις αγορές.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο σημείωσε νέα άνοδο στο 7,5% από 5,9% τον Φεβρουάριο, με την ενέργεια να εμφανίζει και πάλι τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό μεταβολής τον Μάρτιο (44,7% σε σύγκριση με 32,0% τον Φεβρουάριο).

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στις 56,5 μονάδες από 58,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, φτάνοντας σε χαμηλά 14 μηνών. Ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε σε χαμηλό 21 μηνών, στις 53,1 μονάδες τον Μάρτιο από 55,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες