Με τον ΟΤΕ και την Εθνική να έχουν τα ηνία, αλλά και την πλειονότητα των τίτλων να βρίσκει ρυθμό το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης, το ελληνικό χρηματιστήριο τελικά κατάφερε να κλείσει και πάλι κοντά στις 890 μονάδες, χωρίς όμως να καταφέρει να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς.

Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 890,67 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει μόλις στα 55 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη που ξεπέρασαν το 5,6%, “μαζεύοντας” έτσι και τις απώλειες του Μαρτίου.

Η άνοδος αποδόθηκε κυρίως σε εσωτερικές και επιλεκτικές δυνάμεις οι οποίες λειτουργούν περισσότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες και εμπεριέχουν και μεγαλύτερα πτωτικά ρίσκα. Έτσι, υπήρξαν αγοραστικές δυνάμεις που απορρόφησαν τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν ενδοσυνεδριακά αλλά και επανέφεραν τον γενικό δείκτη πάνω από τη ζώνη των 885 μονάδων, όπου διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών. Και όπως σχολιάζουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, χωρίς να υπάρχουν ειδήσεις ή εταιρικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να βάλουν συγκεκριμένες μετοχές στο επίκεντρο, δεν είναι λίγες οι κινήσεις που υποδηλώνουν τοποθετήσεις ή βελτίωση αποτιμήσεων χαρτοφυλακίων.

Σκεπτικισμός

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι στο ΧΑ λείπει ο σκεπτικισμός, όπως αποτυπώθηκε και στον τζίρο, λόγω και των νέων δεδομένων που θέτει στην αγορά ενέργειας το Κρεμλίνο καθώς ζητά πληρωμές των παραδόσεων φυσικού αερίου σε ρούβλια. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αβεβαιότητας, τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν υψηλά, δεδομένου και του ότι ήδη οι δείκτες της οικονομίας έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τις γεωπολιτικές, ενεργειακές και νομισματικές εξελίξεις. Ήδη σήμερα ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία ανακοινώθηκε στο 8% τον Μάρτιο, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε για τους κινδύνους από το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στην Ουκρανία να οδηγήσουν σε ελλείψεις στην ενέργεια και πλήγμα στον τουρισμό. Κίνδυνο αποτελεί παράλληλα ενδεχόμενη επανάκαμψη της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και πιθανές δυσκολίες στην υλοποίηση των δράσεων που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ ξεχώρισαν με το +3,5% και +3,3% που κατέγραψαν, με τις Aegean, Εθνική, Quest και Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Coca Cola, ενώ σε θετικά εδάφη έκλεισαν οι Τιτάν και Eurobank. Στον αντίποδα, οι πιέσεις ήταν αυξημένες σε ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή κα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών