Νέο άλμα παρουσίασαν οι προσλήψεις στις ΗΠΑ το Μάρτιο, αν και ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση η συνολική εικόνα στο μέτωπο της απασχόλησης βελτιώνεται σταθερά, γεγονός που επιτρέπει στην Federal Reserve να συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην ανάγκη τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων επιταχύνοντας το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την έκθεση για την απασχόληση που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας, μέσα στο Μάρτιο προστέθηκαν 431.000 θέσεις εργασίας, αντί του σχεδόν μισό εκατομμυρίου που ανέμεναν οι αναλυτές. Πάντως, ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε από το 3,8% στο 3,6%.

Με την αύξηση αυτή το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο και με την προσθήκη επιπλέον 1,7 εκατ. νέων θέσεων εργασίας στην αμερικανική αγορά. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων έφτασε μια… ανάσα από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν την πανδημία, με την ψαλίδα να βρίσκεται μόλις στα 1,14 εκατ.

Πρωταγωνιστής για άλλον ένα μήνα σε δημιουργία νέων θέσεων αποδείχτηκε ο κλάδος της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας με τη δημιουργία 112.000 θέσεων, ενώ ο βιομηχανικός κλάδος πρόσθεσε μόλις 38.000 θέσεις.

Η συνολική εικόνα στην αγορά εργασίας παραμένει ιδιαίτερα «σφιχτή», καθώς τα κενά εμμένουν υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να προσφέρουν πιο ελκυστικούς μισθούς προκειμένου να προσελκύσουν νέο προσωπικό. Έτσι, για άλλον ένα μήνα το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά επιπλέον 0,4%, που σε ετήσια βάση μεταφράζεται σε άλμα κατά 5,6%. Πρόκειται για ένα νούμερο που προφανώς συμβάλει στη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά και τα στοιχεία αυτά οι αναλυτές θεωρούν πως «κλείδωσε» μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, κατά την επόμενη συνεδρίαση της Fed, το Μάιο. Οι αγορές αναμένουν κατά μέσο όρο έξι αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, πιθανότατα με διαδοχικές αυξήσεις κατά 0,50% τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως