Η ώρα της αλήθειας για το ρωσικό φυσικό αέριο, το ισχυρό «χαρτί» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, φαίνεται πως έφτασε.

Μαζί, και η ώρα να κριθεί ο βαθμός της ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας να μην γίνουν οι πληρωμές για φυσικό αέριο το όχημα για την ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος, που έχει κατρακυλήσει λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Το διάταγμα Πούτιν

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε, από την 1η Απριλίου οι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αλλιώς οι παραδόσεις από τη Μόσχα θα διακοπούν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν. Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.

Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

Δέκα ημέρες

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε στην Κεντρική Τράπεζα, τις τελωνειακές αρχές και την κυβέρνηση περιθώριο δέκα ημερών για να θέσουν σε ισχύ τον νέο μηχανισμό.

Η Gazprombank θα πρέπει να διενεργήσει έλεγχο σε οποιονδήποτε νέο πελάτη εντός 45 ημερών από το άνοιγμα του ειδικού λογαριασμού.

Γαλλογερμανικό «όχι»

Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν το ρωσικό αίτημα, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων», προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «εκβιασμό».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη κάποιο διάταγμα υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν  που επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι-Σολτς

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις που αφορούν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ντράγκι και ο Σολτς συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες «αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές».

Οι δυο ηγέτες, παράλληλα, εξέφρασαν την άποψη ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια ενιαία προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Απελπισία «βλέπει» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ένδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής «απελπισίας» της Μόσχας που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την απαίτηση Πούτιν.

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, νέες κυρώσεις επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο βρίσκεται ο τεχνολογικός τομέας της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε 21 οντότητες και 13 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Mikron, της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας κατασκευής και εξαγωγής μικροηλεκτρονικών, που ταυτόχρονα αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών της χώρας.

Επέκτεινε επίσης τις κυρώσεις ώστε πλέον να συμπεριλαμβάνουν τους τομείς της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας και των ηλεκτρονικών συσκευών. Η Ουάσιγκτον μπορεί πλέον να επιβάλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί σε αυτούς τους τομείς. Στο στόχαστρο βρίσκονται και «κακόβουλοι δρώντες στον κυβερνοχώρο».

«Θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε την πολεμική μηχανή του Πούτιν με κυρώσεις κάθε είδους, μέχρι να τελειώσει αυτός ο παράλογος πόλεμος», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

«Αυτοαπομονώνεται ο Πούτιν»

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να αυτοαπομονώνεται στη Ρωσία και μπορεί να έχει απολύσει ή να έχει θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό ορισμένους από τους συμβούλους του.

«Φαίνεται να είναι αυτοαπομονωμένος και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι έχει απολύσει ή έχει θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό ορισμένους από τους συμβούλους του», είπε ο Μπάιντεν χωρίς να αναφέρει αποδείξεις.

«Αλλά δεν θέλω ακόμη να δώσω μεγάλη σημασία σε αυτό αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε ότι είναι «σκεπτικός» με τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για μερική απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων για να επικεντρωθεί η επίθεση στην Ουκρανία στην περιοχή Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Τραγικός απολογισμός

Στο πεδίο των μαχών, στην Ουκρανία, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 148 παιδιά κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών, εκτόξευσαν 1.370 πυραύλους και κατέστρεψαν 15 ουκρανικά αεροδρόμια, από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το πρακτορείο Reuters πάντως σημειώνει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Ζελένσκι

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι ρωσοουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της εβδομάδας έδωσαν «ουσιαστική ώθηση» στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες σήμερα, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για μια συνάντηση του Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την προθυμία του να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. Όπως έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος, «συμφώνησαν στα περαιτέρω βήματα για την ειρήνευση».

«Παρατεταμένος πόλεμος»

Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η επανεστίαση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν έναν σκληραγωγημένο ουκρανικό στρατό, προμηνύει ένα «παρατεταμένο» πόλεμο.

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την αποχώρησή τους από το Τσερνόμπιλ (βόρεια) και έχουν αποχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστόμελ, βορειοδυτικά του Κιέβου, αλλά «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ανατοποθέτηση», είπε σε δημοσιογράφους αυτός ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη ότι αυτοί οι στρατιώτες επιστρέφουν σπίτια τους ή ότι έχουν αποσυρθεί οριστικά από τις μάχες», πρόσθεσε.

«Αυτό που συνεχίζουμε να πιστεύουμε είναι ότι αυτές οι δυνάμεις θα επανεξοπλιστούν και θα επιστρέψουν στην Ουκρανία… για να συνεχίσουν να πολεμούν σύμφωνα με αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ο στόχος τους, που είναι σε γενικές γραμμές η ανατολική πλευρά της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένων των αυτονομιστικών περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, στο Ντονμπάς, πρόσθεσε.

Αλλά «οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ, πολύ καλά την περιοχή», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που μια ένοπλη σύγκρουση έφερε τους αυτονομιστές εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή. «Επομένως, μόνο και μόνο επειδή δίνουν προτεραιότητα, αυξάνουν τον αριθμό τους και δίνουν περισσότερη ενέργεια σε αυτό, δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο για αυτούς», προειδοποίησε.

«Θα μπορούσε να προμηνύει έναν μακρύτερης διάρκειας, παρατεταμένο πόλεμο», πρόσθεσε.

Οι βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται, ιδίως στο Κίεβο, στο Τσερνίχιφ, στο Ιζιούμ, στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη και στο Ντονμπάς, σύμφωνα με αυτόν τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ