Παρά το τελεσίγραφο του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, την Πέμπτη το απόγευμα ότι από σήμερα οι πληρωμές φυσικού αερίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια, αλλιώς οι στρόφιγγες θα κλείσουν, οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζονται κανονικά.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να τονίσει  ότι πληρωμές σε ρούβλια στις οποίες επιμένει η Ρωσία για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της θα επηρεάσουν τους διακανονισμούς που λήγουν στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο και η Ρωσία δεν θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Πέμπτη διάταγμα που ορίζει την αλλαγή του νομίσματος, την οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν απαράδεκτη παραβίαση της σύμβασης.

«Σημαίνει αυτό ότι εάν δεν υπάρξει επιβεβαίωση σε ρούβλια, τότε η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί από την 1η Απριλίου; Όχι, δεν συμβαίνει, και δεν προκύπτει από το διάταγμα», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Είπε ότι θα επηρεάσει τις πληρωμές από το δεύτερο μισό του Απριλίου και η Gazprom θα συνεργαστεί με τους πελάτες της για την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Ο Πεσκόφ είπε μάλιστα ότι η Ρωσία θα μπορούσε κάποια στιγμή να εγκαταλείψει την εντολή για το ρούβλι εάν αλλάξουν οι συνθήκες, αλλά «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, τα ρούβλια είναι η πιο προτιμώμενη και αξιόπιστη επιλογή για εμάς».

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το ενδεχόμενο η Γερμανία να εθνικοποιήσει ορισμένες θυγατρικές της Gazprom, ο Πεσκόφ είπε ότι θα ήταν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι μάρτυρας «γκανγκστερικών ενεργειών» σε σχέση με την κατάσχεση της περιουσίας της.

Η απάντηση της Ευρώπης

Όπως γράφει το πρακτορείο Reuters, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες βρίσκονται σε συνεννόηση προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή «απάντηση» απέναντι στα νέα δεδομένα από πλευράς Μόσχας.

Οι δηλώσεις του Πεσκόφ σε συνδυασμό με τις ενδείξεις ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση έφερε ανακούφιση στις αγορές. Οι τιμές του φυσικού αερίου, που είχαν αυξηθεί λόγω των φόβων για αναστάτωση, μειώθηκαν.

Καθώς απομένουν εβδομάδες πριν την εξόφληση των λογαριασμών, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της, συζητούν με τις ενεργειακές τους εταιρείες για το πώς θα πληρώσουν .

«Στενή συνεργασία με κράτη μέλη και φορείς εκμετάλλευσης. Συντονισμός της ΕΕ σήμερα για τη θέσπιση κοινής προσέγγισης σχετικά με τις πληρωμές σε συνάλλαγμα για συμβάσεις φυσικού αερίου με τη Ρωσία», ανέφερε στο Twitter η γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντίτ Τζουλ Γιοργκένσεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή