Η καθολική άρση των περιοριστικών μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνέπειες στην εξάπλωση της πανδημίας με τα κρούσματα να αυξάνονται και πάλι στα ύψη. Συγκεκριμένα, ο Μάρτιος έκλεισε με ένα ρεκόρ πανδημίας με σχεδόν 5 εκατ. κρούσματα, μέσα σε μόνο μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, 4,9 εκατ. Βρετανοί νοσούν με τα κρούσματα να καταγράφουν άλμα κατά 15% μέσα σε μια εβδομάδα, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό νόσησης στο υψηλότερο σημείο της για τη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.

Το προηγούμενο ρεκόρ, στα 4,3 εκατ. κρούσματα σε μια εβδομάδα είχε καταγραφεί στις αρχές Ιανουαρίου, όταν το πρώτο κύμα της Όμικρον εξαπλωνόταν στη χώρα.

Το τωρινό ρεκόρ σημαίνει πρακτικά πως 1 στους 13 Εγγλέζους νοσεί από Covid-19, όταν μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα η αναλογία ήταν 1 στους 16. Στη Σκοτία η αναλογία είναι 1 στους 12 και στην Ουαλία 1 στους 14.

Επίσης, σε όλες σχεδόν τις ηλικιακές κατηγορίες τα κρούσματα έχουν πιάσει… ταβάνι. Τα επίπεδα νόσησης κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ στις ηλικίες 35 με 49, 50 με 69 και στους άνω των 70 ετών. Πολλά δε, από τα κρούσματα αποτελούν περιστατικά επανανόσησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι νοσηλείες, με τα νοσοκομεία να έχουν και πάλι γεμίσει, ενώ σημαντικό πρόβλημα είναι ο υψηλός ρυθμός νόσησης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Βέβαια οι αρχές δεν αιφνιδιάστηκαν από τα νούμερα αυτά, μάλλον τα περίμεναν με την έναρξη εφαρμογής της νέας… ελεύθερης στρατηγικής που ανακοίνωσε ο Μπορίς Τζόνσον, καταργώντας όλα τα περιοριστικά μέτρα. Η στρατηγική του «Ζώντας με τον Covid» σημαίνει πως ακόμη και όσοι νοσούν, δεν είναι νομικά υποχρεωμένοι να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, με την απόφαση αυτή να είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Το τελευταίο ειδικά είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός αγνόησε κάθε ένσταση.

Σε άρση των περιοριστικών μέτρων έχουν προχωρήσει πολλές χώρες, αλλά με πολύ προσεκτικότερο ρυθμό. Και σίγουρα καμία δεν έχει επιτρέψει σε νοσούντα να κυκλοφορεί ελεύθερος, εκτός σπιτιού, με δική του ευθύνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα