Στο υψηλότερο σημείο εδώ και 13 χρόνια εκτινάχθηκαν τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού της Exxon Mobil Corp λόγω βεβαίως του ράλι στις διεθνείς τιμές που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αν και τα τελικά νούμερα θα ανακοινωθούν στα τέλη Απριλίου, ο αμερικανικός όμιλος έσπευσε με το κλείσιμο του τριμήνου να δηλώσει πως τα συνολικά του κέρδη για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους πλησίασαν τα 11 δισ. δολάρια. Κοινώς κινήθηκαν τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια υψηλότερα από τις επιδόσεις του το τελευταίο τρίμηνο του 2021, όταν ήδη οι υψηλές ενεργειακές τιμές είχαν αποφέρει σημαντικές απολαβές.

Έκτοτε το ράλι των πετρελαϊκών τιμών επιταχύνθηκε, με την τιμή του μαύρου χρυσού να «πιάνει» σχεδόν τα 140 δολάρια το δολάρια.

Οι αναλυτές της Refinitiv είχαν προβλέψει πως τα κέρδη ανά μετοχή θα εκτοξευθούν στα 2,12 δολάρια, ποσό που μεταφράζεται σε αύξηση άνω του 200% σε σχέση με ένα χρόνιο πριν, όμως το τελικό νούμερο μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο.

Η υψηλή ρευστότητα διευκόλυνε την εταιρεία στη δρομολόγηση νέων project, όπως η ύψους 10 δισ. δολαρίων επένδυση για την εκμετάλλευση θαλάσσιου κοιτάσματος στα ανοιχτά της Γουιάνα, όμως σε μελανό σημείο εξελίχτηκαν οι δραστηριότητες που είχε αναπτύξει στη Ρωσία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα απομειώσει την παρουσία της στη ρωσική αγορά και μάλιστα θα τερματίσει τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη κοιτάσματος στην Σαχαλίνη. Η όλη διαδικασία αναμένεται να της προκαλέσει οικονομική ζημιά που θα φτάσει τα 4 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή