Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που είναι πιθανό να περιορίσει τη μίσθωση αεροπλάνων και τις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων όπως καύσιμα αεροσκαφών, προϊόντα χάλυβα και είδη πολυτελείας, ανέφεραν στο CNBC δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Ωστόσο, η ΕΕ παραμένει διχασμένη σχετικά με το αν θα επεκτείνει αυτές τις κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας – παρά τα αυξανόμενα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, με τελευταία κορυφαίο παράδειγμα τους εκατοντάδες νεκρούς πολίτες στην πόλη Μπούτσα.

Οι καταγγελίες για ρωσικά εγκλήματα πολέμου, οδήγησαν σε μια σειρά εκκλήσεων από διάφορες πλευρές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Έτσι στην ΕΕ εργάζονται τώρα για ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αναμένεται να εγκριθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ, δήλωσαν στο CNBC ότι η πρόταση για το επόμενο πακέτο κυρώσεων στοχοποιεί τη μίσθωση αεροπλάνων, τα προϊόντα χάλυβα, τα πολυτελή είδη και τα καύσιμα αεροσκαφών. Και οι δύο πηγές πρόσθεσαν ότι η τελική μορφή των κυρώσεων είναι υπό επεξεργασία και θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες και ενόψει της κρίσιμης συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη.

Μεγάλη ερωτηματικό ο τομέας ενέργειας

Ένας από τους αξιωματούχους πρόσθεσε ότι «προφανώς, λείπει ένα μεγάλο στοιχείο», σε σχέση με την έλλειψη μέτρων για τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Η επιβολή άμεσης απαγόρευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο ή ακόμα και τον άνθρακα ήταν θέμα τεράστιας συζήτησης εντός της ΕΕ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ενώ ορισμένα κράτη υποστηρίζουν την απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας, άλλες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι εξαρτώνται υπερβολικά από τη ρωσική ενέργεια και ότι θα πλήξουν τις δικές τους οικονομίες περισσότερο από τη Ρωσία υιοθετώντας τέτοιες κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει στον περιορισμό του ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα μετά τις φρικαλεότητες που αναφέρθηκαν στην Μπούτσα. Η Πολωνία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.

Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ και μια ομάδα κρατών της ΕΕ που εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην έγκριση οποιωνδήποτε ενεργειακών κυρώσεων.

«Θέλουμε να είμαστε, [σε] σύντομο χρονικό διάστημα, λιγότερο εξαρτημένοι από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία θα υποστηρίξει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στο CNBC από το Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

«Πρέπει να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στον Πούτιν και πρέπει να απομονώσουμε τη Ρωσία – πρέπει να κόψουμε όλες τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να διακόψουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε εάν άμεσα, όπως πρότεινε ο Μακρόν, η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει με κυρώσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο Λίντνερ απάντησε: «Καμία εικασία από εμένα».

Ο Αυστριακός ομόλογός του ήταν επίσης κατά της επιβολής απαγόρευσης στο ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η Αυστρία δεν είναι υπέρ περισσότερων κυρώσεων σχετικά με το φυσικό αέριο. Είμαστε πολύ εξαρτημένοι από το ρωσικό αέριο και νομίζω ότι όλες οι κυρώσεις που πλήττουν περισσότερο εμάς από τους Ρώσους, δεν θα ήταν καλές. Γι’ αυτό είμαστε ενάντια στις κυρώσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε στο CNBC ο Μάγκνους Μπρούνερ, ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι η Αυστρία εισήγαγε σχεδόν το 59% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία το 2020. Η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Λετονία και η Ουγγαρία εισήγαγαν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο φυσικού αερίου από τη Ρωσία το ίδιο έτος, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή