Τις εκτιμήσεις που θέλουν τον πόλεμο στην Ουκρανία να επιστρέφει την παγκόσμια κοινότητα σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο με ράλι εξοπλισμών επιβεβαιώνει έκθεση της ερευνητικής Allied Market Research που κάνει λόγο για εκτίναξη της αγοράς πυρηνικών κεφαλών!

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια αγορά πυρηνικών πυραύλων και βομβών αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 73% μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ξεπερνώντας σε αξία τα 126 δισ. δολάρια.

Το 2020, όταν η μετατόπιση του κέντρου βάρους των κρατικών δαπανών διεθνώς είχε μετατοπιστεί στον κλάδο της Υγείας λόγω της πανδημάς, η ερευνητική εταιρεία είχε υπολογίσει πως η παγκόσμια αγορά του κλάδου είχε αξία ύψους 73 δισ. δολαρίων.

Πραγματικά, όπως επισημαίνεται από την έκθεση η πανδημία επηρέασε σοβαρά τον αμυντικό κλάδο, όπως η αναζωπύρωση των γεωπολιτικών εντάσεων και η αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών αλλάζει τα δεδομένα φέρνοντας μια εκτιμώμενη αύξηση των δαπανών για πυρηνικές βόμβες και πυραύλους κατά 5,4% ετησίως.

Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε αύξηση ρεκόρ για εποχή ειρήνης στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Το πλάνο περιλαμβάνει νέες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας, πυραύλους, βομβαρδιστικά και πυρηνικά υποβρύχια.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν και η βόρειος Αμερική κυριαρχεί στην παγκόσμια πυρηνική αγορά αναλογώντας πάνω από το μισό της αξίας, έτερες δυνάμεις της Ασίας κερδίζουν συνεχώς έδαφος, με την Ινδία, το Πακιστάν και βέβαια την Κίνα να ενισχύουν συνεχώς το πυρηνικό οπλοστάσιο τους.

Ειδικά η Κίνα, σύμφωνα με στρατιωτική έκθεση του Πενταγώνου που είχε δημοσιευτεί τον περασμένο Νοέμβριο, εκτιμάται πως με το ρυθμό προσθήκης νέων πυρηνικών κεφαλών θα φτάσει να αριθμεί πάνω από 1.000 πυρηνικούς πυραύλους μέχρι το 2030. Το πυρηνικό οπλοστάσιο σήμερα υπολογίζεται στις 3.750 κεφαλές.

Βέβαια η επιρροή που ασκούν οι διεθνείς συνθήκες κατά των πυρηνικών αυξάνουν τον αριθμό των κεφαλών που… μπαίνουν στις αποθήκες ή οδεύουν προς απόσυρση. Όμως, η μερίδα του λέοντος των όπλων, ήτοι πάνω από τα δύο τρίτα του κλάδου, παραμένουν ενεργά, επισημαίνει η Allied Market Research.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με τη Γεωργία
Επικαιρότητα |

Ο Πούτιν στέλνει στρατεύματα στα σύνορα με τη Γεωργία

Το ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι Dozhd δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο με ανθρώπους που φορούν στρατιωτικές στολές να επιβαίνουν στο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και να περνούν μπροστά από μια σειρά αυτοκινήτων