Αισιόδοξο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας το επόμενο διάστημα, λόγω της επέκτασης των δραστηριοτήτων του δηλώνει το 41% των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικά στους κλάδους της Αγροδιατροφής και του Τουρισμού εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις, κάτι το οποίο οφείλεται στην εποχικότητα των κλάδων.

Από την άλλη μεριά, ανασταλτικός παράγοντας για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας είναι η ακρίβεια των πρώτων υλών και προϊόντων. Ιδιαίτερα ο κλάδος της Αγροδιατροφής επηρεάζεται επιπλέον από το υψηλό μη – μισθολογικό κόστος και από τη μείωση του περιθωρίου της κερδοφορίας λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε ο Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιχειρήσεις δεν προτίθενται να προβούν σε απολύσεις

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε από τις 8 Φεβρουαρίου ως τις 22 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 424 επιχειρήσεων, και από τους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, το 85% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε απολύσεις τους επόμενους έξι μήνες ενώ το 6% απάντησε «μάλλον όχι» στο ενδεχόμενο απολύσεων.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση πλήρωσης των διαθέσιμων κενών θέσεων στις επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών, το 83%, δήλωσε ότι προτίθεται να καλύψει τις θέσεις αυτές. Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος των δομικών υλικών σκοπεύει να καλύψει απολύτως (σε ποσοστό 100%) τις κενές του θέσεις και οι κλάδοι των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ποσοστό 93%.

Οι ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση

Η έρευνα του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποκάλυψε, άλλωστε, ότι οι πιο περιζήτητες ειδικότητες είναι εκείνες των μηχανικών, επαγγελματιών τεχνολογιών Πληροφορικής, επαγγελματιών υγείας, χειριστών βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, τεχνιτών, μονταδόρων, ανωτέρων και μεσαίων διευθυντικών στελεχών.

Κενές θέσεις στις επιχειρήσεις

Από το σύνολο των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 74% από αυτές δήλωσε ότι δεν υπάρχει κενή θέση, έναντι 26% που δήλωσε τουλάχιστον μια κενή θέση στην επιχείρηση. Σύμφωνα με τον Μηχανισμό και την αναγωγή που έκανε για τις περίπου 28.000 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια, εκτιμάται ότι ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανέρχεται στις 6.500 – 7.000 περίπου.

Οι κύριοι λόγοι μη πλήρωσης των κενών θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια φαίνεται, εξάλλου, να είναι η έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα στους κλάδους πληροφορικής, ενέργειας περιβάλλοντος και δομικών υλικών και η έλλειψη ατόμων που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό το είδος εργασίας στους κλάδους της κλωστοϋφανουργίας, της ένδυσης και του τουρισμού.

Τζιτζικώστας: Σταθερή αύξηση σε νέες θέσεις εργασίας

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε τη σημασία της ύπαρξης του Μηχανισμού που παρέχει αναλύσεις για τους κλάδους και τους τομείς όπου θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Περιφέρεια καταγράφει μια σταθερή αύξηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το 2021, που κυμαίνεται μάλιστα πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Τόνισε δε, ότι οι κατ’ εξοχήν τουριστικοί προορισμοί του τόπου μας εμφανίζουν αύξηση στο θετικό ισοζύγιο νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης σημείωσε ότι και οι επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζουν θετικό ισοζύγιο στις νέες θέσεις εργασίας και το 2020 και το 2021 και σχολίασε ότι οι συγκεκριμένες επιδόσεις της Περιφέρειας σε μεγάλο βαθμό είχαν προβλεφθεί από τους εμπειρογνώμονες του μηχανισμού. Αναφέρθηκε, τέλος, στις νέες κινηματογραφικές παραγωγές που έχουν δημιουργήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας αλλά και στην προστιθέμενη αξία που θα προσδώσουν στον τόπο σημαντικά έργα όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, τα αντιπλημμυρικά έργα στο Καλοχώρι, το fly over, το Τhess Intec κ.ά.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας μίλησε για τον σημαντικό ρόλο του Μηχανισμού, υπογραμμίζοντας ότι ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες με τον πόλεμο στην Ουκρανία που προκαλεί ανακατατάξεις στην παγκόσμια οικονομία, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης εικόνας για την αγορά εργασίας τώρα και στο άμεσο μέλλον.

Για την έρευνα του Φεβρουαρίου σχολίασε ότι περίπου το 80% των επιχειρήσεων θεωρεί εξαιρετικά χρήσιμα τα προγράμματα κατάρτισης στα οποία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας γίνεται προσπάθεια παρέμβασης στα προγράμματα μαθητείας και επαγγελματικής εκπαίδευσης στα δημόσια Ι.Ε.Κ., τα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑ.Σ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις