Το Forum του δικού μας «Οικονομικού Ταχυδρόμου», με θέμα τον κόσμο που αλλάζει, εξελίχθηκε σε μείζον επικοινωνιακό γεγονός την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης», από το βήμα του στην οδό Σοφοκλέους, από την ιστορική αίθουσα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρήλασαν διακεκριμένα πρόσωπα της πολιτικής και της οικονομίας, εκτέθηκαν σχέδια, βγήκαν ειδήσεις, αποκαλύφθηκαν δυνατότητες και βεβαίως περίσσεψαν τα παρασκήνια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το Forum του OT.gr προκειμένου να περιγράψει τη δική του στροφή και να παρουσιάσει τον εκλογικό οδικό χάρτη της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Ν. Ανδρουλάκης είχε την ευκαιρία να απαντήσει άμεσα στην πρόσκληση συνεργασίας που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης, οι κ.κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης, από τον ίδιο χώρο, ανακοίνωσαν την κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου, ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Γεωργαντάς ανέπτυξε από το ίδιο βήμα το έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής προς αντιμετώπιση της επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης από τη Σοφοκλέους ανήγγειλε τα νέα προγράμματα ψηφιακού εκσυγχρονισμού, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης επέμεινε στο πρόβλημα της επιβάρυνσης του κλίματος και ενημέρωσε πως θα αντικαταστήσει το καλοκαίρι το γιγαντιαίο ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος «Μπεριέφ» που δεν θα έλθει φέτος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εξέθεσε τους φόβους και τις ανησυχίες του προτρέποντας τους κοινωνικούς εταίρους να μην ξεπεράσουν οι επερχόμενες αυξήσεις μισθών τον μέσο πληθωρισμό, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γκίκας Χαρδούβελης από τη δική του σκοπιά μετέφερε σήματα αισιοδοξίας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέπληξε με την τοποθέτησή του για τον βίαιο παγκόσμιο «αναδασμό» που επιχειρεί ο Πούτιν και την ανάγκη επιτάχυνσης του διαλόγου με την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη».

Αποκαλύψεις Πάιατ για το Ουκρανικό

Από τις εντυπωσιακότερες ωστόσο παρουσίες ήταν αυτή του αμερικανού πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ.

Ο επί πενταετία πια διπλωμάτης στην Αθήνα, με προηγούμενη θητεία στην Ουκρανία στα χρόνια της μεγάλης εξέγερσης της πλατείας Μεϊντάν του Κιέβου, εξήρε, εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένος, την αντίσταση των Ουκρανών στη ρωσική εισβολή. Εξήγησε ότι είδε με τα μάτια του, μεταξύ 2013 και 2014, το πάθος του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία και ευρωπαϊκή προοπτική και απέδωσε σε εκείνο το όραμα τη σημερινή ένταση και το βάθος της ουκρανικής αντίστασης. Αλλά πέραν αυτών, αποκάλυψε ότι πριν από τη ρωσική εισβολή είχε επισκεφθεί πάμπολλες φορές και ενημερώσει τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια για τα ρωσικά πολεμικά σχέδια σε βάρος της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: OT Forum – Πάιατ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι απόφαση της Ουκρανίας όχι των Βρυξελλών ή των ΗΠΑ

Μάλιστα σε κάποια από τις συναντήσεις τους επισήμανε, εκ των εμπειριών του, τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης. Στην επίμαχη περίοδο ο κ. Πάιατ είχε ταξιδέψει στην ευρύτερη ζώνη της Κριμαίας και είχε επισκεφθεί τη μαρτυρική πόλη. Είχε με άλλα λόγια πλήρη επίγνωση των συνθηκών και της αντιπαράθεσης που είχε προηγηθεί εκεί και εξ αυτού του λόγου ανέμενε τα χειρότερα.

Οπως σχολίασε, ένας εκ των παρευρισκομένων στο Forum, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μάλλον δεν επείσθη από τις πληροφορίες που του μετέφερε ο αμερικανός πρέσβης και αντιθέτως πίστεψε τον Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος τον διαβεβαίωσε κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα ότι δεν επίκειται εισβολή στην Ουκρανία. Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Δένδιας, όπως προσφάτως δήλωσε, ακόμη πιστεύει ότι ο κ. Λαβρόφ δεν εγνώριζε, δύο μέρες πριν από την εισβολή, τα πολεμικά σχέδια της Μόσχας! Ετερος κακεντρεχής έσπευσε επίσης να σχολιάσει πως όταν αποτιμηθεί η δραστηριότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην τρέχουσα εκρηκτική περίοδο πολλοί θα εκπλαγούν με τις χαμηλές επιδόσεις της.

Επανερχόμενοι στον κ. Πάιατ οφείλουμε να σας μεταφέρουμε την ανάρτηση που έκανε στο twitter με την οποία ευχαρίστησε τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» «για την ευκαιρία που είχε να μοιραστεί κάποιες από τις σκέψεις του σε σχέση με τον χρόνο που είχε περάσει στην Ουκρανία, ως πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο, αλλά και για όσα διακυβεύονται κατά τα σημερινή αναμέτρηση μεταξύ της τυραννίας του Βλαντίμιρ Πούτιν και των δημοκρατικών αξιών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα». Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κύκνειο άσμα της θητείας του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, καθώς έχει φθάσει ο χρόνος αντικατάστασής του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM