Μέσα στην εβδομάδα, εκτός απρόοπτου, αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να ερευνήσει και να αξιοποιήσει πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στις θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις της.

Ήδη η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών  του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο 1ο ΟΤ FORUM έδωσε μία πρόγευση των παρεμβάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αφού υπενθύμισε ότι ο ίδιος «ο πρωθυπουργός έδωσε το μήνυμα της επανεκκίνησης» αποκάλυψε πως «αξίζει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες μας τουλάχιστον σε επίπεδο σεισμικών ερευνών».

Έτσι, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση του ο ΟΤ, στο πακέτο των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη θα περιλαμβάνεται η επιτάχυνση των σεισμικών ερευνών σε θαλάσσια και χερσαία blocks που έχουν παραχωρηθεί τα προηγούμενα χρόνια σε πετρελαϊκούς ομίλους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και σειρά άλλων παρεμβάσεων που θα περιορίσει τους χρόνους αδειοδότησης των εταιρειών σε τέτοιες επενδύσεις.

Οι έρευνες στην Κρήτη

Η επανεκκίνηση των ερευνών και της αξιοποίησης πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου άνοιξαν από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη με αφορμή την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία. Ανάγκη η οποία προκλήθηκε κατόπιν της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το ενδιαφέρον για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου εστιάζεται ως επί το πλείστον στην Κρήτη.

Στο ΟΤ FORUM ο ο Δρ Σπύρος Μπέλλας, Γεωλόγος, Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Γεωενέργειας του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΓ/ΙΤΕ) στην Κρήτη αποκάλυψε πως «μετά τις ήδη υπάρχουσες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, οι στόχοι που έχουν αναδειχτεί είναι ικανοποιητικοί για να γίνουν περαιτέρω διερευνητικές γεωτρήσεις στη χώρα μας. Οι στόχοι», όπως είπε «είναι αρκετοί και προσδιορίζονται σε οκτώ με δέκα στην κάθε περιοχή της Κρήτης, σε τρεις με τέσσερις στο Ιόνιο και άλλοι τόσοι στην περιοχή του Κυπαρισσιακού. Το φυσικό αέριο γενικά μπορεί να συνεισφέρει ως προς την επίτευξη και περιβαλλοντικών στόχων σε δεύτερο χρόνο, αφού έχει χαρακτηριστεί ως ενεργειακό καύσιμο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», όπως είπε.

Παρασκηνιακές συζητήσεις

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα τα ΝΕΑ το Σάββατο 2 Απριλίου, φέρεται να είναι σε εξέλιξη παρασκηνιακή διαβούλευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη γαλλική TotalEnergies, για το μέλλον των ερευνών τους στις δύο ελπιδοφόρες θαλάσσιες παραχωρήσεις που έχουν μισθώσει με νόμο από το 2019. Πρόκειται για τα blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», στα οποία η TotalEnergies είναι operator της κοινοπραξίας με τις εταιρείες ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Για τις δύο παραχωρήσεις με βάση τη σύμβαση μίσθωσης του ελληνικού δημοσίου με τις τρεις πετρελαϊκές, τον Οκτώβριο λήγει η πρώτη φάση του βασικού σταδίου του ερευνητικού τους προγράμματος.

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και την TotalEnergies (operator της κοινοπραξίας) έχουν να κάνουν με τις μελλοντικές προθέσεις. Δηλαδή με το αν υπάρχει η επενδυτική τους διάθεση για συνέχιση της δεύτερης φάσης του προγράμματος τους, το οποίο περιλαμβάνει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στα δύο blocks με ειδικό σκάφος. Για να συμβεί αυτό, λένε οι πληροφορίες, θα πρέπει οι επενδυτές να ζητήσουν παράταση του προγράμματος τους που λήγει τον Οκτώβριο.

Πηγές λοιπόν του ΟΤ, υπογραμμίζουν ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα συμπεριλαμβάνουν και τις προθέσεις των μισθωτών των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων της Κρήτης.

Ο ενεργειακός θησαυρός

Για τη δυναμική των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια μίλησε στο ΟΤ FORUM και ο Γιάννης Γρηγορίου Αντιπρόεδρος του Continental Europe Energy Council. Αποκάλυψε ότι τα κοιτάσματα αυτά σύμφωνα με μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων -ΕΔΕΥ και του Greek Energy Forum –GEF θα μπορούν μακροπρόθεσμα να καλύψουν ακόμη και το 15% με 20% των αναγκών ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που μπορεί να υπάρχουν στην Ελλάδα, από την Κέρκυρα έως την Κρήτη και το Καστελλόριζο, εκτιμώνται σε 70 με 90 τρις κυβικά πόδια -ή 2 με 2,5 τρις κυβικά μέτρα- φυσικού αερίου τα οποία εάν αξιοποιηθούν επαρκώς μπορεί να αποτελέσουν ενεργειακό θησαυρό.

Για να γίνει αυτό και να συνεχίσουν να δείχνουν ενδιαφέρον εταιρείες κολοσσοί στο χώρο της παγκόσμιας ενέργειας που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αξιοποίησή τους, όπως σημείωσε ο ίδιος, το ζητούμενο είναι να υπάρχει διαχρονική πολιτική βούληση και υιοθέτηση ανάλογης ενεργειακής στρατηγικής από όλες τις κυβερνήσεις.

Ο χρόνος αξιοποίησης

Για την πλήρη αξιοποίηση κοιτασμάτων που μπορεί να βρεθούν στην Ελλάδα απαιτούνται τουλάχιστον 3,5 χρόνια τα οποία είναι το μίνιμουμ για να προχωρήσει το έργο και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων, όπως σημείωσε από την πλευρά του στο ΟΤ FORUM ο κ. Μπέλλας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν έχει χαθεί η ευκαιρία για την αξιοποίηση μεγάλων δυνητικών κοιτασμάτων και πως ανοίγοντας το σχετικό κεφάλαιο ξανά, η δυνατότητα εξεύρεσης συνεργατών σε κοινοπρακτικά σχήματα θα βοηθούσε να υπάρξει για να υπάρξει πρόοδος, όπως και να δοθούν σχετικές παρατάσεις σε αδειοδοτήσεις κ.λπ.

Ο EastMed

Η αξιοποίηση συνολικά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έφερε στο προσκήνιο και τον αγωγό EastMed, τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν τορπιλίσει πολιτικά… πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εξήρε στο OT FORUM τη μεγάλη σημασία που θα είχε για την Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού EastMed παρά τις δυσκολίες που φαίνονται σήμερα να υπάρχουν. Όπως ανέφερε, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι υπέρ της ανάπτυξης και κατασκευής του EastMed.

Πρώτον, οι συνθήκες ενεργειακής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργούν μια νέα κατάσταση για τη ζήτηση φυσικού αερίου και την υποκατάσταση του ρωσικού. Δεύτερον, ο αγωγός μπορεί να κατασκευαστεί ως υποδομή μεταφοράς και υδρογόνου. Με τον τρόπο αυτό θα είναι μεσομακροπρόθεσμα συμβατός με την ενεργειακή μετάβαση και θα βοηθήσει τόσο το περιβάλλον όσο και θα βγάλει το κόστος του. Τέλος, ένας τέτοιος αγωγός θα προσέφερε σημαντική στρατηγική διαφοροποίησης πηγών ενέργειας ή χωρών από όπου περνούν οι αγωγοί –και κυρίως θα προσέφερε στρατηγική διαφοροποίησης έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας, όπως ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM
Beyond 2024 – Charlotte Lorentz Hjorth: Προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της φιλοσοφίας
Beyond |

Charlotte Lorentz Hjorth: Προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της φιλοσοφίας

Το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας συντονίζει την πανευρωπαϊκή σύμπραξη ekip, μια πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας που προωθεί τη διασταυρούμενη καινοτομία με τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες