Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Μπρους Γουίλις, 67 ετών, βάζει τέλος στην καριέρα του για «λόγους υγείας», κυρίως επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα λόγου, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Μπρους Γουίλις είναι ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς ταινιών δράσης τις δεκαετίες του ’90 και του 2000.

Σύμφωνα με το περιοδικό Variety, οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε απέφεραν έσοδα άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλον τον κόσμο.

Ο Γουίλις έγινε αρχικά γνωστός από τον ρόλο του στην τηλεοπτικήυ σειρά «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια» όπου συμπρωταγωνιστούσε με τη Σίμπιλ Σέπαρντ. Η ταινία δράσης «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» (Die Hard) και ο ρόλος του ανίκητου Τζον Μακλέιν, το 1988, τον έκανε σταρ. Ακολούθησαν πολλές ταινίες δράσης, επιστημονικής φαντασίας και θρίλερ, όπως «Οι δώδεκα πίθηκοι», «Το πέμπτο στοιχείο», το «Pulp Fiction» η «Έκτη Αίσθηση». Γύρισε συνολικά άλλες τέσσερις ταινίες στη σειρά Die Hard, χωρίς όμως την ίδια επιτυχία. Δεν δίστασε, τα τελευταία χρόνια, να αυτοσαρκαστεί σε ταινίες όπως «Οι Αναλώσιμοι» και «Ο μαφιόζος της διπλανής πόρτας».

Τι είναι η αφασία

Η αφασία είναι μια διαταραχή που προκύπτει από βλάβη σε τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη γλώσσα.

Σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο κώφωσης και άλλων δυσλειτουργιών επικοινωνίας των ΗΠΑ, για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτές οι περιοχές βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου.

Η αφασία εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά, συχνά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό στο κεφάλι, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αργά, ως αποτέλεσμα ενός όγκου στον εγκέφαλο ή μιας προοδευτικής νευρολογικής νόσου.

Η διαταραχή βλάπτει την έκφραση και την κατανόηση της γλώσσας καθώς και την ανάγνωση και τη γραφή. Η αφασία μπορεί να συνυπάρχει με διαταραχές του λόγου, όπως δυσαρθρία ή απραξία του λόγου, οι οποίες επίσης προκύπτουν από εγκεφαλική βλάβη.

Ποιος μπορεί να αποκτήσει αφασία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αφασία είναι μεσήλικες ή μεγαλύτεροι, αλλά ο καθένας μπορεί να την αποκτήσει, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυτήν τη στιγμή αφασία και σχεδόν 180.000 Αμερικανοί την αποκτούν κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αφασίας.

Τι προκαλεί την αφασία;

Η αφασία προκαλείται από βλάβη σε μία ή περισσότερες από τις γλωσσικές περιοχές του εγκεφάλου. Τις περισσότερες φορές, η αιτία της εγκεφαλικής βλάβης είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος ή ένα αγγείο με διαρροή ή έκρηξη διακόπτει τη ροή του αίματος σε μέρος του εγκεφάλου. Τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν όταν δεν λαμβάνουν την κανονική τους παροχή αίματος, το οποίο μεταφέρει οξυγόνο και σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Άλλες αιτίες εγκεφαλικής βλάβης είναι σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι, όγκοι εγκεφάλου, πληγές από πυροβολισμούς, εγκεφαλικές λοιμώξεις και προοδευτικές νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus